Lukas Ligeti: Jatkuvan opin tiellä

Lukas Ligetin mukaan kaiken taiteen taustalla on olemassa tarkoitus, eteenpäin vievä pyrkimys ilmaisuun.

“Monet tekijät vaikuttavat taiteen määritelmään, mutta sanoisin, että ihmisten tietoinen itseilmaisu kussakin esteettisessä viitekehyksessä on taidetta. Kauneus luonnossa tai jokin sattumalta syntynyt ei mielestäni edusta taidetta, sillä inhimillinen ilmaisun tarve puuttuu. Toisaalta joskus tuntuu, että tietoinen tekeminen ilman konseptuaalista päämäärää ei myöskään näyttäydy [...] Lue lisää

Kari Kriikku: ”Michel van der Aan musiikissa on kiehtovaa outoutta”

Michel van der Aa saapuu festivaalin residenssisäveltäjäksi. Hänen teoksiaan soi avajaiskonsertissa 1.2. sekä Tapiola Sinfoniettan konsertissa 9.2. Lisäksi hänen 3D-oopperansa Blank Out saa Suomen ensi-iltansa 4.2. Alla ote festivaalilehdessä julkaistusta Kari Kriikun tekemästä haastattelusta, jossa avataan van der Aan sävelkieltä.

Kari Kriikku: ”Michel van der Aan musiikissa on kiehtovaa outoutta”

Hollantilainen Michel van der Aa (s. 1970) [...] Lue lisää

Virrassa eläen

Nykytaide on jatkuvassa muutostilassa. Taiteenlajit kurottuvat yli rajojensa, eikä musiikkikaan enää välttämättä ilmene nuottiviivaston pisteistä muodostuvina teoksina. Miten säveltäjä navigoi virtauksissa?

Sauli Zinovjev, Jarkko Hartikainen ja Sebastian Hilli ovat yhtä mieltä siitä, että ratkaisevaa on löytää oma taiteellinen identiteetti ja pitää siitä kiinni. Kolmikko edustaa suomalaisen nuoren säveltäjäpolven kärkeä, ja jokaiselta kuullaan Musica nova -festivaalilla uusi [...] Lue lisää

Tervetuloa Musica nova Helsinkiin 2017!

Esittelen teille innolla ensimmäisen ohjelmani Musica nova -festivaalin taiteellisena johtajana. On etuoikeus saada jakaa intohimoni uuteen musiikkiin teidän kanssa. Kiitollisena luottamuksesta haluan viedä teidät matkalle musiikillisten tilojen läpi.

Tärkein tavoitteeni festivaaliohjelman luomisessa on kertoa tarina, sellainen, jossa osallistujat pääsevät mukaan matkalle. Matkaa ei tehdä vain yhden konsertin sisällä, sen sisältämissä teoksissa, vaan usean festivaaliin osallistuvan ohjelman, [...] Lue lisää

Nova-muistoja

Musica nova Helsingin pääjärjestäjistä Yle on ollut mukana alusta asti. Ylen klassisen musiikin tuottaja Heikki Valsta listasi omat mieleenpainuvimmat konserttinsa työuraltaan festivaalin historian varrelta.

“Tässä on minun Top 20. Kaksikymmentä festivaalia 1985–2013. Jokaiselta festivaalilta vain yksi konsertti. Valinnat eivät olleet helppoja. Monella festivaalilla on niin paljon sellaista, jonka haluaisi kokea uudestaan. Jokin konsertti tai teos jää [...] Lue lisää

Elokuvaohjaaja oopperassa

Tunnettu elokuvaohjaaja Zaida Bergroth kertoo debyytistään näyttämöohjaajana:

Viime toukokuussa sain yllättävän puhelun Kansallisoopperan johtaja Lilli Paasikiveltä, joka tiedusteli, miltä alkuvuoden 2015 aikatauluni näytti ja että kiinnostaisiko minua ohjata Toshio Hosokawan ooppera Raven Musica nova –festivaaleille. Paasikiven ehdotus oli innostava. Alkuepäröinnin jälkeen suostuin. Olen ohjannut lyhytelokuvia ja pitkiä elokuvia, mutta oopperaa en ikinä, en edes teatterilavalle mitään. [...] Lue lisää

John Storgårds

Festivaalin HKO:n avajaiskonsertissa sekä kapellimestarina että viulistina esiintyvä John Storgårds kertoo konsertin ohjelmistosta.

”Jännittävintä ja mielenkiintoisinta konsertissa tulee varmasti olemaan minun ja Barbara Hanniganin roolileikki. Olemme molemmat pitäneet yllä hyvin monipuolista muusikkoutta ja on mahtavaa käyttää monia muusikkopuolia itsestään yhden konsertin aikana. Itse keikkailen jatkuvasti myös viulistina ja Barbara tekee yhä enemmän töitä orkesterinjohtajana.

Konsertissa Barbara johtaa [...] Lue lisää

Creative Dialogue: Kaija Saariaho

Tänä vuonna seitsemännen kerran järjestettävä Creative Dialogue -workshop on osoittautunut menestystarinaksi. Se on vuodesta 2008 lähtien kerännyt yhteen nuoria säveltäjiä ja muusikoita. Tavoitteena on rohkaista esittäjiä ja säveltäjiä luovaan dialogiin, joka hyödyttää ja inspiroi molempia osapuolia sekä musiikkikenttää laajemmin.

Työpaja ja sen toteutustapa toimii hyvänä johdatuksena koko Musica novan teemaan, joka vuonna 2015 on dialogit.

Tähän mennessä [...] Lue lisää

Creative Dialogue: Kaija Saariaho

Tänä vuonna seitsemännen kerran järjestettävä Creative Dialogue -workshop on osoittautunut menestystarinaksi. Se on vuodesta 2008 lähtien kerännyt yhteen nuoria säveltäjiä ja muusikoita. Tavoitteena on rohkaista esittäjiä ja säveltäjiä luovaan dialogiin, joka hyödyttää ja inspiroi molempia osapuolia sekä musiikkikenttää laajemmin.

Työpaja ja sen toteutustapa toimii hyvänä johdatuksena koko Musica novan teemaan, joka vuonna 2015 on dialogit.

Tähän mennessä [...] Lue lisää

Festivaalin residenssisäveltäjät

Musica nova Helsingin residenssisäveltäjien teokset soivat monessa festivaalin konsertissa. Pascal Dusapinin valokuva on myös antanut innoituksen festivaalin visuaaliselle ilmeelle.

Hans Abrahamsen

Tanskalaisen Hans Abrahamsenin (s. 1952) Schnee-teosta (2008) pidetään yhtenä tämän vuosisadan merkittävimmistä sävellyksistä. Hän opiskeli sekä musiikinhistoriaa, -teoriaa ja käyrätorvea Tanskan kuninkaallisessa musiikkikonservatoriossa Kööpenhaminassa että samanaikaisesti sävellysoppia yksityisesti Per Nørgårdin, Pelle Gudmundsen-Holmgreenin ja György Ligetin opissa. [...] Lue lisää

Lilli Paasikivi

Suomen Kansallisooppera on nyt ensi kertaa mukana Musica nova Helsinki -festivaalilla pääjärjestäjän ominaisuudessa. Keskeisenä musiikkiteatteritoimijana Kansallisoopperan tulee osaltaan huolehtia siitä, että ns. taidemusiikki ja erityisesti oopperataide on napakasti kiinni ajassaan. Voimme tuoda ohjelmaan mielenkiintoisia näkökulmia, mutta myös oppia ja inspiroitua festivaalin muusta erinomaisesta ohjelmasisällöstä.

Festivaaliohjelma poikkeaa Kansallisoopperan kantaohjelmistosta. On raikastavaa käydä luovaa dialogia ketterän ja rajoja rikkovan [...] Lue lisää

Anssi Karttunen

Musica nova Helsinki, tai Helsinki Biennale – niinkuin nimi kuului vuoteen 1997 saakka – on ollut keskeinen osa elämääni vuodesta 1981 lähtien, jolloin se perustettiin. Lista muusikoista ja säveltäjistä, joihin olen tutustunut festivaalilla vuosien mittaan ja joista on tullut osa jokapäiväistä elämääni on pitkä.

On helppo todistaa, kuinka suuri vaikutus festivaalilla minuun on ollut: opiskellessani sellonsoittoa [...] Lue lisää