Henkilöt

André de Ridder

Musica novan taiteellisella johtajalla André de Ridderilla on poikkeuksellinen asema nykykapellimestarien joukossa: Hänen tyylillinen monialaisuutensa hakee vertaistaan. Hän on johtanut niin barokki- kuin avantgardista elektronista nykymusiikkia ja on aktiivinen myös oopperan ja musiikkiteatterin aloilla. De Ridder työskentelee mielellään genrejen välillä ja välitiloissa. De Ridder on ollut vierailevana kapellimestarina muun muassa Chicago Symphonyssa, New York Philharmonic Orchestrassa, Suomen Radion Sinfoniaorkesterissa, BBC Symphony Orchestrassa, Orquesta Nacional de Españassa, Orchestre de Paris’sa ja Rotterdam Philharmonic Orchestrassa. De Ridder on tehnyt useita kriitikoiden ylistämiä levytyksiä: esimerkiksi Max Richterin Four Seasons Recomposed -levytys sai ECHO Klassikin Classic Without Borders -palkinnon vuonna 2013. De Ridderin taiteellinen monialaisuus ja ennakkoluulottomuus näkyy myös vuoden 2021 Musica novan ohjelmistossa: De Ridderin johdolla festivaalin teokset luovat Iannis Xenakisin Polytopioiden hengessä kuvitteellisia paikkoja – välitiloja, jotka ovat olemassa vain mielikuvituksessamme.

Kuva: Marco Borggreve

Simon Steen-Andersen

Tanskalainen Simon Steen-Andersen (1976) luo moniaistisia kokonaistaideteoksia ja hänen taiteellinen työskentelynsä asemoituu musiikin, performanssin, installaation, teatterin, koreografian ja elokuvan välimaastoon. Berliinissä asuva Steen-Andersen on opiskellut säveltämistä Karl Aage Rasmussenin, Mathias Spahlingerin, Gabriel Valverden ja Bent Sorensenin johdolla ja hän on voittanut lukuisia palkintoja: viimeisenä SWR Orchestra Prizen vuonna 2019 ja Carl Prizen vuonna 2020. Steen-Andersen on toinen Musica novan residenssisäveltäjistä ja hänen tuotantoaan kuullaan laajasti festivaalin aikana.

Kuva: Lars Svankjaer

Lisa Streich

Musica novan toinen residenssitaiteilija Lisa Streich (1985) on yksi tämän hetken juhlituimmista nuorista säveltäjistä: hänen teoksiaan on esitetty ympäri maailmaa. Ruotsalainen Streich on opiskellut säveltämistä muun muassa Johannes Schöllhornin, Adriana Hölszkyn, Mauro Lanzan ja Margareta Hürholzin johdolla ja suorittanut mestarikursseja Chaya Czernowinin, Steven Takasugin, Beat Furrerin ja Daniel Rothin alaisuudessa.  Streich on voittanut muun muassa Anne-Sophie Mutter Fundin orkesteripalkinnon, Bernd Alois Zimmermann Prizen ja säveltäjien Ernst von Siemens -palkinnon. Musica novassa kuullaan Streichilta niin barokkiorkesterisävellys kuin nykymusiikkisävellyksiä.

Kuva: Manu Theobald