Klangforum Wien – Musica nova Helsinki, 1.3.2023

Ohjelma:

Clara Iannotta: a stir among the stars, a making way (2022)
Sara Glojnaric: Pure bliss (2022)

Olga Neuwirth: Magic Flu-idity for solo flute and typewriter (2018)
Olga Neuwirth: Vampyrotheone (1995)

Klangforum Wien

Ennakkoluutoton, esiintyjänä virtuoosimainen ja ilmaisussaan tarkka Klangforum Wien on maailman maineikkaimpia nykymusiikkiyhtyeitä. Yhtye on omistautunut toimimaan musiikin kokeellisella kentällä tulkitsijana ja ilmaisun laajentajana. Klangforum Wienin esiintymiset ovat tapauksia sanan jokaisessa merkityksessä – ne tarjoavat välittömän ja vääjäämättömän aistikokemuksen, jossa yhtyeen musisoinnin tuoreus puhuttelee, vetoaa ja valloittaa.

Klangforum Wienin perusti Beat Furrer vuonna 1985, ja yhtye on siitä lähtien tehnyt musiikin historiaa ja saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia. Yhtye on kantaesittänyt noin 600 teosta neljällä eri mantereella toimivilta säveltäjiltä, ja sen laajassa diskografiassa on yli 90 nimikettä. Yhtye on esiintynyt maailman tärkeimmillä konsertti- ja oopperalavoilla, mutta ollut mukana myös uusissa intohimoprojekteissa sekä merkittävillä musiikkifestivaaleilla Euroopassa, Yhdysvalloissa ja Aasiassa. Klangforum Wien on tehnyt molemminpuolisesti palkitsevaa yhteistyötä monien maailman eturivin säveltäjien kanssa ja solminut suuren joukon taiteellisia kumppanuuksia. Vuodesta 2009 alkaen yhtyeen muusikot ovat omistautuneet välittämään hallitsemiaan nykymusiikin soittotekniikoita ja ilmaisukeinoja uudelle taiteilijasukupolvelle Grazin musiikkiyliopistossa, jossa Klangforum Wien -yhtyeellä on nykymusiikin esittämiskäytäntöjen kollektiivinen professuuri.

Klangforum Wienin vakituiseen kokoonpanoon kuuluu 24 muusikkoa, jotka ovat kotoisin Australiasta, Bulgariasta, Italiasta, Itävallasta, Kreikasta, Ranskasta, Ruotsista, Saksasta, Suomesta, Sveitsistä ja Yhdysvalloista. Klangforum Wienin päävierailijana toimi kapellimestari Bas Wiegers kauden 2018–2019 alusta kesään 2022 saakka. Häntä edelsi tehtävässä Sylvain Cambreling, joka on säilyttänyt tiiviit suhteet yhtyeeseen toimimalla sen emerituspäävierailijana. Yhtyeen uudeksi johtajaksi nimitettiin 1. tammikuuta 2020 Peter Paul Kainrath.

Klangforum Wien järjestää vuotuisen konserttisarjan Wiener Konzerthausissa. Yhtye tilaa joka vuosi teoksia säveltäjiltä ja toteuttaa lukuisia kansainvälisiä ja kansallisia kantaesityksiä. Klangforum Wienin kunniajäsenet ovat George Aperghis, Sylvain Cambreling, Friedrich Cerha, Barbara Fränzen, Beat Furrer, Georg Friedrich Haas, Lothar Knessl, Bernhard Lang, Olga Neuwirth, Peter Oswald, Enno Poppe, Rebecca Saunders ja Salvatore Sciarrino.

Elena Schwarz, kapellimestari
Vera Fischer, huilu
Daniel Dundus, saksofoni
Michele Marelli, klarinetti
Samuel Toro Pérez, sähkökitara
Lukas Schiske, kirjoituskone

Peter Böhm, äänenjohto

KLANGFORUM WIEN
Vera Fischer, huilu
Martha Effe, huilu
Ivana Nikolic, oboe
Ettori Biagi, klarinetti
Anna Koch, klarinetti
Michele Marelli, klarinetti
Daniel Dundus, saksofoni
Edurne Santos, fagotti
Christoph Walder, käyrätorvi
Anders Nyqvist, trumpetti
Michael Büttler, pasuuna
József Bazsinka, tuuba
Tina Žerdin, harppu
Krassimir Sterev, haitari
Samuel Toro Pérez, sähkökitara
Florian Müller, Klavier, celesta
Jan Satler, sähköurut, koskettimet
Lukas Schiske, lyömäsoittimet
Alex Lipowski, lyömäsoittimet
Gunde Jäch-Micko, viulu
Annette Bik, viulu
Paul Beckett, alttoviulu
Ulrich Mertin, alttoviulu
Benedikt Leitner, sello
Andreas Lindenbaum, sello
John Eckhardt, kontrabasso
Aleksi Ruonavaara, kontrabasso

Elena Schwarz

Sveitsiläis-australialainen kapellimestari Elena Schwarz on tunnettu musiikillisesta näkemyksestään, monipuolisuudestaan ​​ja oivaltavista tulkinnoistaan. Hän esiintyy säännöllisesti WDR Sinfonieorchesterin ja BBC Philharmonicin kanssa ja kaudella 2022/23 Royal Liverpool Philharmonicin, Irlannin kansallisen sinfoniaorkesterin ja Philharmonie zuidnederland -orkesterin kanssa.

Schwarz on saanut laajalti kiitosta uuden musiikin puolestapuhujana. Hän on johtanut Peter Eötvösin ja George Aperghisin maailmanensi-esityksiä ja työskennellyt säännöllisesti nykymusiikkiyhtyeiden kuten Ensemble Modernin, Musikfabrikin, Klangforum Wienin, Ensemble Intercontemporainin ja Luzern Festival Contemporary Orchestran kanssa johtaen muun muassa George Benjaminin, Thomas Adèsin, Arnulf Herrmannin, Olga Neuwirthin, Lisa Streichin ja Francesco Filidein musiikkia.
Full bio in English »

Clara Iannotta

Clara Iannotta (s. 1983) on Berliinissä asuva italialainen säveltäjä ja kuraattori. Hänen musiikkiaan ovat tilanneet ja esittäneet tunnetut yhtyeet, solistit ja orkesterit, esimerkiksi Arditti-jousikvartetti, Quatuor Diotima, Ensemble Intercontemporain, JACK-jousikvartetti, Klangforum Wien, Neue Vocalsolisten, Münchener Kammerorchester, Nikel, WDR, RSO Wien ja SWR Orchestra.

Iannotta on ollut residenssitaiteilijana Berliner Künstlerprogramm des DAAD -ohjelmassa vuonna 2013 ja Villa Médicissä (Académie de France à Rome) vuosina 2018–2019. Hän on saanut lukuisia palkintoja, joista mainittakoon Ernst von Siemensin säveltäjäpalkinto (2018), Hindemith-Preis (2018), Una vita nella Musica Giovani (2019) ja Premio Abbiati 2021. Kaikki kolme hänen tuotantoaan esittelevää äänitettä A Failed Entertainment (Edition RZ), Earthing (Wergo) ja Moult (Kairos) ovat yltäneet saksalaiskriitikoiden suosikkilevyjen listalle (Bestenliste der deutschen Schallplattenkritik). Clara Iannotta on Berliinin taideakatemian jäsen ja hän on toiminut Bludenzer Tage zeitgemäßer Musik -nykymusiikkifestivaalin taiteellisena johtajana vuodesta 2014 lähtien.

Sara Glojnarić

Sara Glojnarić (s. 1991) on säveltäjä, jonka taide ammentaa populaarikulttuurista, sen estetiikasta ja sosiaalis-poliittisista seurauksista nostalgiaan, kollektiiviseen muistiin ja laajaan määrään populaarikulttuurista dataa, sekä näiden rinnakkainasettelusta syntyviin sivujuonteisiin.

Hän on säveltänyt oopperoita, orkesteri- ja kamarimusiikkiteoksia, videoteoksia sekä multimedia- ja aistipohjaisia installaatioita. Näiden nimekkäistä tulkitsijoista mainittakoon Ensemble Musikfabrik, Trio Catch, Ensemble Recherche, Ensemble Mosaik, Ensemble Modern, Neue Vocalsolisten Stuttgart, Trio Catch, Sarah Maria Sun, Dirk Rothbrust, Ensemble Mimitabu, Rubiks Collective, Decoder Ensemble, The Black Page Orchestra sekä Kroatian radion sinfoniaorkesteri. Glojnarićin teoksia on esitetty seuraavilla festivaaleilla: ECLAT Festival Stuttgart, Huddersfield Contemporary Music Festival, Ultraschall Festival Berlin, Wittener Tage für neue Kammermusik, Showroom of Contemporary Sound, Warsaw Autumn ja Music Biennale Zagreb.

Olga Neuwirth

Olga Neuwirth (s. 1968) tunnetaan maailmalla monimuotoisesta ja rajoja rikkovasta musiikki-ilmaisustaan, joka pyrkii tarkastelemaan uudistumisen mahdollisuuksia ja kartoittamaan tuntematonta. Neuwirth on kohonnut viimeisimmän 30 vuoden aikana yhdeksi nykymusiikkikentän arvostetuimmista nimistä. Hänen genrerajoja rikkovat teoksensa eivät edusta mitään tiettyä koulukuntaa, ja ne ovat vapaita ja pidäkkeettömiä. Hän yhdistelee monissa teoksissaan livemuusikoita, elektroniikkaa ja videota luodakseen audiovisuaalisia elämyksiä, ja käyttää esteettisestä lähestymistavastaan nimitystä ”välimuototaide” (Art-in-Between).

Grazissa, Itävallassa syntynyt Olga Neuwirth opiskeli Wienin musiikkiakatemiassa ja San Franciscon konservatoriossa. Yhdysvalloissa asuessaan hän opiskeli lisäksi taidekoulussa maalausta ja elokuvaa. Neuwirth nousi kansainväliseen tietoisuuteen 22-vuotiaana vuonna 1991, jolloin hänen kaksi pienoisoopperaansa esitettiin Wienin juhlaviikoilla. Sittemmin hänen teoksiaan on esitetty ympäri maailmaa. Olga Neuwirth on luonut yhdessä Nobel-kirjailija Elfriede Jelinekin kanssa kaksi radiokuunnelmaa ja kolme oopperaa. David Lynchin elokuvaan perustuva ooppera Lost Highway (2003) sai South Bank Show Award -palkinnon Englannin kansallisoopperan toteuttamasta tuotannosta, jota esitettiin Young Vic -näyttämöllä vuonna 2008. Virginia Woolfin Orlando-romaaniin perustuva Neuwirthin samanniminen ooppera sai kantaesityksensä Wienin valtionoopperassa joulukuussa 2019 ja oli valtava kansainvälinen menestys. Hän oli koko Wienin valtionoopperan 150-vuotisessa historiassa ensimmäinen nainen, jolta talo tilasi sävellyksen.