Miten väkivalta syntyy ja mihin se voi johtaa?

Heinrich Böllin romaanilla Katharina Blumin menetetty maine on alaotsikko: ”Miten väkivalta syntyy ja mihin se voi johtaa?” Kysymys kuvaa sitä, mitä kirjailija Böll yrittää päähenkilönsä kautta selvittää. Katharinan lisäksi toinenkin kirjallisuuden hahmo, William Shakespearen Ofelia monine myöhempine versioineen, on mieskirjailijan yritys kertoa keskellä elämän karnevaalia hiljennetyn Toisen, kostonhaluisen Uhrin tarina.

Violences on ravisteleva kantaesitys, joka yhdistää ensi kertaa kaksi rikasta teosta. Ne ovat Hans Werner Henzen sanaton musiikki elokuvaan Katharina Blum ja Juha T. Koskisen monikielinen musiikkiteatteriteos Ophelia/Tiefsee, joka perustuu useaan Ofelia-tekstiin. Ohjaaja Aleksi Barrièren ja kapellimestari Clément Mao-Takacsin johtaman musiikkiteatteriryhmä La Chambre aux échosin esitys antaa uusia tapoja kertoa tarinoita, joista perinteisesti vaikenemme.

Lue lisää teoksesta Kansallisoopperan sivuilla »

Esitykset ke 6.2. klo 18, pe 8.2. klo 18 ja la 9.2. klo 15.

 

Keskustelutilaisuus lauantaina 9.2. klo 14

Ofeliasta Laura Palmeriin: naisen asema taiteessa

Hamletin rakastaja Ofelia näyttäytyy Violences-esityksessä rooleissa, joita hänelle on vuosisatojen mittaan kertynyt. Ofelia on toisinaan ollut tunteellinen ja passiivinen uhri, toisinaan hysteerinen koekaniini tai vallankumouksellinen sankaritar. Hän on yksi naismyyteistä, joiden kautta kulttuurimme käsittelee naisten statusta miesten yhä hallitsemassa maailmassa.

Paneelikeskustelussa eri alojen naistekijät tarttuvat näihin myytteihin ja pohtivat sitä, miten ne näkyvät nykypäivän naisen elämässä. Millaisia tarinoita on tärkeä tuoda esiin vuonna 2019 ja miten?

Mukana keskustelemassa:
Aina Bergroth, dramaturgi
Salla Hakanpää, sirkustaiteilija
Sofi Oksanen, kirjailija
Lotta Wennäkoski, säveltäjä

Keskustelutilaisuus järjestetään Kansallisoopperan Alminsalin lämpiössä lauantaina 9.2. ennen Violences-esitystä, klo 14 alkaen.