Saksofoni nousee siivilleen

Miten mieskuoro ja saksofonit soivat yhteen? Eero Saunamäki vastaa.

Minkälainen kokoonpano on saksofonikvartetti? Minkälaista ohjelmistoa sille löytyy?
Saksofonikvartetti on jousikvartetin sisarkokoonpano. Sille on kirjoitettu runsaasti hyvää musiikkia aivan 1800-luvun puolivälistä lähtien, jolloin saksofoni keksittiin. Kvartetille löytyy muun muassa ranskalaista impressionistista materiaalia sekä tietysti nykymusiikkia. Euroopassa toimii todella paljon korkeatasoisia kvartetteja, ja Suomessakin on nykyään kolme aktiivisesti konsertoivaa kokoonpanoa.

Kvartettiin kuuluvat sopraano-, altto-, tenori- ja baritonisaksofoni, jotka tavallaan vastaavat jousikvarteton soittimia. Vanhoissa teoksissa sopraano on kirjoitettu selkeästi tekstuurin pinnalle, mutta nykymusiikissa saksofonikvartetti on enemmänkin neljän saksofonistin muodostama yksi instrumentti.

Miten saksofonikvartetti taipuu nykymusiikkiin?
Erittäin hyvin! Saksofoni on soittimena hyvin monipuolinen. Sen dynaaminen skaala on suuri: saksofoni keksittiin alun perin sotilassoittokunnan puupuhaltimeksi, joka tavoitteli vaskien äänenvoimakkuutta. Mukana on siis vaskien karaktäärejä, mutta myös puupuhaltimien pehmeys. Saksofonilla onnistuvat kaikki tavanomaiset nykymusiikin efektit, ja soittimen koneisto mahdollistaa hyvin virtuoottisen soiton. Näin ollen saksofoni on omiaan nykymusiikkiin.

Kuinka saksofonikvartetin ja mieskuoron yhdistelmä soi Siivet-teoksessa?
Saksofoni toimii ihmisäänen kanssa todella hyvin. Olen kuullut teoksia mieskvartetille ja yhdelle saksofonille, jolloin puhallin on kuin viides laulaja. Korpijaakon teoksessa yhtyeen muodostavat kuoro sekä mies- ja saksofonikvartetit. Yhdistelmä tuntuu hyvin luontevalta. Kappaleessa on aika paljon nykymusiikin soittotekniikoita sekä efektejä, mutta myös suuria sointeja.

Konsertissa kantaesityksensä saa Paavo Korpijaakon Siivet, joka rakentuu Ville Hytösen samannimiselle runokokonaisuudelle. Mukana on myös kuoromusiikkia säveltäjiltä John Cage, Lotta Wennäkoski, Anders Hillborg, Paavo Uusberg ja Jouni Kaipainen sekä Kirmo Lintisen Quattro Capricci saksofonikvartetille.

Teksti: Vera Plosila
Kuva: Markus Kaarto

Siivet Temppeliaukion kirkossa ma 4.2. klo 18 »