Taiteellisen johtajan terveiset

”Nykymusiikin maailma on kaleidoskooppinen. Eri tyylit elävät rinnakkain, vanhat ajatuksia ja luomisen tapoja määrittelevät koulukunnat pirstoutuvat tai on jätetty historiaan. ‘Avantgarde’ terminä on muuttunut suhteelliseksi ellei täysin tarpeettomaksi. Pelikenttä on avoin.

Tällä kentällä haluamme viedä Musica novaa eteenpäin, syvemmälle 2000-luvulle, saavuttaa uusia yleisöjä ja tarjota uusia kokemuksia – unohtamatta musiikin ja festivaalin historiaa. On 1900-luvun kaanoniin kuuluvia klassikoita, jotka ovat yhä relevantteja ja särmikkäitä – tai jotka ovat saaneet aivan uuden ulottuvuuden tämän päivän perspektiivistä. Uusi näkökulma kuuluu erityisesti nuoremmalle sukupolvelle, joka tulkitsee teoksia omalla puolueettomalla, epäsovinnaisella tavallaan. Haluamme olla mahdollistamassa tätä prosessia, esitellä ja nostaa teoksia tietoisuuteen, suunnata valon kaleidoskooppiin, joka heijastaa kuvan takaisin.

Lisäksi festivaalilla tutkitaan Atlantin ylittäviä dialogeja (Boulez–Cage, Feldman–Beckett, Lang–Andriessen, Nuorvala–Warhol) – aikana, jolloin Pohjois-Amerikka ja Eurooppa lipuvat poliittisesti yhä kauemmaksi toisistaan (keskellään pohjoinen Islanti). Kuitenkin uusi säveltäjien ja muusikoiden sukupolvi rajojen molemmin puolin tekee yhteistyötä, jakaa vaikutteita, tuo meitä lämemmäs toisiamme.

Tervetuloa vuoden 2019 Musica nova -festivaalille!”

-André de Ridder

Tutustu ohjelmaan »

kuva: Marco Borggreve