Händeküssen / Handkyssar – Ny musik för periodinstrument

Bild: Juuso Westerlund

Introduktion till evenemang

Finländska barockorkestern ger periodinstrumenten lösa tyglar som tolkare av ny musik. Svenska Lisa Streichs verk för barockorkester Händeküssen (Handkyssar) hade sin urpremiär i fjol. Verket beställdes till en konsertserie som tog avstamp i vardagslivet under Beethovens tid. Streichs verk föreställer sig hur en döv person upplever känslan av dans.

Tyska Sarah Nemtsovs verk running. out of tune för två cembali och elektronik tar bokstavligen tag i strängarna i cembalon. Kollisionerna av olika stämningar kastar cembalin in i en strömvirvel som spårar ur och tar oss till nya världar. Olli Virtaperko har skrivit åtskilliga verk Moiré för barockinstrument och har via dem utvecklat sitt eget tonspråk. Nu är det dags för urpremiär för Virtaperkos konsert för naturhorn och barockorkester.

Konserten sänds i Yle Radio 1 den 11.2. och inspelningen kan också lyssnas senare. Arrangör tar kontakt med alla biljettköpare så fort som möjligt.

Program:
Lisa Streich: Händeküssen
Sarah Nemtsov: running. out of tune
Olli Virtaperko: Moiré

Medverkande:
Finländska barockorkestern
Dirigent: Tomas Djupsjöbacka
Naturhorn: Tommi Hyytinen
Cembalo: Petteri Pitko & Marianna Henriksson

Sponsorer och samarbetspartners: Anna och Signe von Bonsdorffs släktfond, Helsingfors stad samt undervisnings- och kulturministeriet

Finländska barockorkestern

Information om evenemang

 • Tid:

  • tor 11.2.2021 20:30

  • Längd: 1 h

 • Arrangör:

  Finländska barockorkestern

 • Biljetter:

  Evenemanget är gratis