Hoppa till innehåll

Inhiberat: Biografkonsert South

Introduktion till evenemang

Detta program inhiberas på grund av coronaläget. Ticketmaster tar kontakt med alla biljettköpare så fort som möjligt.

Musica nova Helsingfors, Savoyteatern och Helsingfors dokumentärfestival DocPoint presenterar söndagen den 7 februari en biografkonsert på Savoyteatern som tar publiken på en resa till det iskalla Antarktis före klimatförändringen. Nik Void och Ilpo Väisänen skapar ett ljudlandskap till den legendariska polarresedokumentären South från 1919. Konstnärerna uppträder live och har också komponerat musiken.

Inspelningen från upptäcktsresanden Sir Ernest Shackletons expedition är ett bländande prov på tidig dokumentärfilm. Void och Väisänen är kända för sin experimentella musik, som här förenas med Frank Hurleys bilder från den våghalsiga resan då isen krossade expeditionens skepp och deltagarna fick kämpa för sin överlevnad i den karga omgivningen. Hurley dök ner för att rädda sin film från det sjunkande skeppet, vilket visar hur hängivet han dokumenterade expeditionen.

Dokumentären, som handlar om att testa gränser, passar fint ihop med kompositionen av två pionjärer inom den experimentella musiken. Britten Nik Void är känd för sin gränsgång mellan ambient, avantgarde, techno och noise. Voids okonventionella grepp kombinerat med Ilpo Väisänens banbrytande arbete inom den elektroniska musiken är ett naturligt val. Väisänen, som är känd för Pan Sonic och sina soloprojekt, skapar ofta ljudlandskap med enkla instrument och tekniker som kontrasterar mot den elektroniska musikens mainstream.

Som film betraktad är South en imponerande beskrivning av nyfikenhet, uthållighet och uppfinningsrikedom. De storslagna bilderna hyllar naturens enorma kraft men är också en dyster påminnelse om att det Antarktis som Frank Hurley såg för hundra år sedan inte längre existerar.

Program:
Biografkonsert South
Komposition: Nik Void och Ilpo Väisänen

Karta

Information om evenemang

 • Tid:

  • sön 7.2.2021 16:00

  • sön 7.2.2021 19:00

 • Arrangör:

  Musica nova Helsinki, DocPoint och Savoyteatern

 • Adress:

  Savoyteatern
  Kasarmikatu 46
  00130 Helsinki

 • Tillgänglighet:

  Evenemanget är tillgängligt med rullstol.

 • Biljetter:

  Inhiberat €