Olli Virtaperko: Arctic viol book

Arctic viol book on kokoelma gamballe säveltämääni musiikkia, josta valtaosa on syntynyt tällä vuosikymmenellä oman gambansoittoharrastukseni sivutuotteena. Kokoelma sisältää sooloteoksia diskantti- ja bassogamballe, duoja, 3-6 gambistin consort-kappaleita sekä toksia erilaisille broken consorteille, joissa gambayhtyettä täydennetään yhdellä tai useammalla muulla soittimella. Arctic viol book on edelleen laajeneva nuottikokoelma, jota ei ole vielä julkaistu. Sen sisältämien teosten partituurit ovat kuitenkin valtaosin löydettävissä ja ladattavissa kotisivuiltani.

Musica novan Kampin kappelin konserttiin Arctic viol bookista valikoitui kokoelman intiimein osa soolo- ja duokappaleita. Songs of innocence, lust and sorrow (2011) on bassogamban monipuolista ja haurasta huiluäänimailmaa tutkiva duo englantilaisen melankolian hengessä. Bassosoolo Ground upon open strings (2012) on nimensä mukaisesti gamban vapaiden kielten soinnuttama ground, joka soveltaa vapaasti renessanssin diminuutiotekniikoita. Groundia seuranneiden kolmen vuoden aikana sävelsin trilogian soolosarjoja diskanttigamballe, josta tässä konsertissa kuullaan alkuperäisversiona pastoraalihenkinen Maatiaissarja (2014/2015). Sen ensimmäinen osa on mukaelma keskiaikaisesta La gelosia -tanssista, toinen osa sitkeä a-urkupisteen ympärille rakentuva lamento ja finaali Teppo Cederin hanhet suoraviivainen renkutus. Tätä konserttia varten sovitin lisäksi diskanttisarjoista tuoreimman, Puumala-sarjan (2015), kahdelle bassogamballe ja lisäsin kappaleeseen kosketinsoitinstemman. Puumala-sarja heijastelee löyhästi kesänviettokokemuksiani Puumalan Hurissalon Jänniemessä, ja sen päähenkilöitä ovat ”Reposen lomamökit” -imperiumin luoja Heikki Reponen ja hänen koiransa, saksanpystykorva Mixu, ehtymätön haukkukone. Puumala-sarja rönsyilee hienostuneen ranskalaisen tyylin Overtyyristä karakteriosa Mixuun, gamban affektiivisilla sävyillä mehustelevaan Lepohetkeen ja sarjan sekä konsertin päättävään raflaavaan ja toivottavasti korvamadoksi kuulijoille jäävään Reposen Heikin jigiin.

Kosketinsoittajan lisääminen Puumala-sarjan duoversioon tarjosi mahdollisuuden sisällyttää konserttiin myös erillinen cembalosooloteos. Marianna Henrikssonin tilaaman keskisävelvireeseen sävelletyn Fantasia ”Liberazionen” (2018) myötä Kampin kappelin konserttin teoksiin lukeutuu Songs of innocence, lust and sorrow’n lisäksi näin ollen toinenkin teos, joka on sävelletty tilaustyönä ja josta on maksettu muodollinen rahallinen korvaus. Sävellyspalkkion mukanaan tuoman vastuun myötä olen kohdentanut näihin kahteen nimenomaiseen teokseen vallitsevan säveltäjäneetoksen mukaisen pyrkimyksen omaperäisten uusien ideoiden keksintään. Konsertin kaikki muu materiaali sen sijaan on omaksi ilokseni itselleni soitettavaksi säveltämääni käyttömusiikkia, jonka kirjoittamiseen ei ole liittynyt mitään musiikkia taidemuotona uudistamaan pyrkiviä lähtökohtia.

– Olli Virtaperko