Musica nova Helsinki kutsuu mukaan Polytopiaan

Suomen suurin nykymusiikkifestivaali Musica nova Helsinki järjestetään jälleen 2.–10. helmikuuta 2021. Musica nova Helsinki ottaa varaslähdön ja juhlii jo nyt vuonna 2022 satavuotisjuhlavuottaan viettävää kreikkalaista Iannis Xenakista. Miksi? Koska Xenakisin ajattelu ei voisi olla ajankohtaisempaa. Säveltäjänä, matemaatikona ja arkkitehtina työskennelleen Xenakisin Polytopes-sarjaan kuului joukko teoksia, joissa musiikki ja arkkitehtuuri yhdistyivät yhtenäiseksi kokonaistaideteokseksi. Xenakisin rajoja rikkovasta ajattelusta Musica nova lainaa teemaksen Polytopian, jossa poly tarkoittaa montaa ja topospaitsi paikkaa myös aihetta.

”Yhden organisaation sijaan laajan järjestäjäverkoston yhteistyönä syntyvä Musica nova Helsinki on itsessään Polytopia. Taide syntyy aina mielikuvituksesta, ja nyt jos koskaan haluamme kuvitella utopian ja yhteisen paremman tulevaisuuden. Sen synnyttämisessä taide on elintärkeää. Juuri nyt on erityisen tarpeellista luoda uusia taiteen esittämisen muotoja ja tapoja. Siksi kutsuimme Xenakisin hengessä mukaan arkkitehti Tuomas Toivosen taiteelliseksi neuvonantajaksi nykymusiikkikentän ulkopuolelta”, sanoo festivaalin taiteellinen johtaja André de Ridder.

Yksi festivaalin keskeisistä projekteista onkin Helsinki Polytopes, joka tuo yhteen nuoria säveltäjiä ja arkkitehteja luomaan uusia teoksia. Projektia mentoroiva Tuomas Toivonen on suunnitellut myös festivaalin uuden visuaalisen ilmeen. Ohjelmassa kuullaan myös vuoden residenssisäveltäjien Lisa Streichin ja Simon Steen-Andersenin tuotantoa. Säveltäjä ja multimediataiteilija Steen-Andersen rakentaa Keskustakirjasto Oodiin version Xenakisin polytooppeja muistuttavasta teossarjastaan Run Time Error, joka yhdistää videotaidetta, musiikkia ja liikettä.

Festivaalin konsertit suunnitellaan ajantasaiset yleisörajoitukset ja muut turvajärjestelyt huomioon ottaen. Musica novan tarkempi ohjelmisto julkistetaan ja lipunmyynti käynnistyy osissa loppu- ja alkuvuoden aikana. Tervetuloa!

Tilaamalla uutiskirjeen kuulet ensimmäisenä festivaalin uutiset ja ajankohtaiset kuulumiset. Liity Musica nova Helsingin ystäväksi tästä.