TampereRaw: Maan lauluja

Su 9.2.2025  15:00
Ritarihuone

Lämpimästi tervetuloa TampereRaw: Maan lauluja -konserttiin. Esittelemme konserttikokonaisuuden, jossa suomalainen uusin konserttimusiikki on näkyvästi esillä ja jossa jokainen konsertin teos on tavalla tai toisella saanut inspiraationsa luonnosta, sen moninaisuudesta ja ympäröivästä yhteiskunnastamme. Haluamme muistuttaa konsertillamme elinympäristömme ihmeistä ja samalla niistä teoista, joita jokainen meistä voi tehdä paremman huomisen puolesta. Omistamme konsertin joulukuussa äkillisesti menehtyneelle ystävälle, armoitetulle uuden musiikin tulkille sekä luonto- ja ihmisoikeusaktivistille Eriikka Maalismaalle. Myös Eriikan elämä on osoitus siitä, että tarvitsemme lisää uskallusta nähdä, kykyä kuunnella ja rohkeutta toimia tärkeäksi pitämiemme asioiden puolesta. Taiteen ja musiikin avulla voi vaikuttaa.

Anna Angervo, TampereRaw’n taiteellinen suunnittelija ja toiminnanjohtaja

Ohjelma:

Tomi Räisänen: Maaemo soolokanteleelle (Eva Alkula – kantele)
Ilkka Hammo: osia teoksesta Mirabilia naturae – trio klarinetille, sellolle ja pianolle (Reetta Näätänen – klarinetti, Maija Juuti – sello, Ville Hautakangas – piano)
Roope Mäenpää: Alarm Fatigue -saksofonikvintetto KE (Kalle Oittinen – saksofoni, Linda Halme ja Anna Angervo – viulu, Heili Hannikainen – alttoviulu, Maija Juuti, sello)
Cecilia Damström: Earth Songs -viulukonsertto (Linda Suolahti – viulu, Maria Itkonen – kapellimestari)

Maan lauluja -konsertti koostuu neljän merkittävän suomalaisen nykysäveltäjän teoksista. Näistä kolme sai kantaesityksensä TampereRaw’n konsertissa Tampere-talossa 18.9.2024, Roope Mäenpään saksofonikvintetto kuullaan tänään ensi kertaa.

Tomi Räisänen: Maaemo

Maaemo, luontoäiti tai äiti maa on useissa kulttuureissa esiintyvä käsite, jolla tarkoitetaan maaperää ja kaikkea eloperäistä hallitsevaa henkiolentoa. Kanteleteoksessa Maaemo säveltäjä Tomi Räisänen jakaa soittimen kahteen osaan: diskanttirekisteri kuvastaa maan päällistä olevaisuutta, ylistä, kaikessa kukkeudessaan ja elonkirjonsa monipuolisuudessa. Bassorekisteri puolestaan edustaa tämän vastakohtaa, alista, jonka on ajateltu olevan ylisen peilikuvamaailma, ja myös vainajien koti. Teoksen kokonaisuuden täydentää kuvataiteilija Meri Peuran luoma päälle puettava veistos. Solisti Eva Alkulan esiintymisasu, Maaemon vaate, on tehty kokonaan Jäämeren ja Itämeren rannoilta kerätystä jätteestä.

Ilkka Hammo: Mirabilia Naturae

Kovassa nosteessa kiitävän Ilkka Hammon trio Mirabilia naturae on niin ikään vahvasti luonnon ällistyttävien ilmiöiden innoittama teos. Neliosaisen trion osat voidaan soittaa myös yksittäin tai eri yhdistelminä, ja tässä konsertissa kuullaan osat Erigone atra, Arothorn hispidus ja Corvus corone. Osat ovat saaneet nimensä kolmelta eri eläinlajilta, kääpiöhämähäkiltä, harmaapallokalalta ja varikselta. Inspiraationa Hammon trion osille ovat toimineet näiden eläinten hämmästyttävät ominaisuudet; hämähäkin kyky lentää tuhansia kilometrejä ilmavirtojen ja ilmakehän sähkövirtausten kannattelemana, pallokalan meren pohjaan osana soidinkäyttäytymistään luomat uskomattomat symmetriset kuviot ja jokaisen tunteman variksen poikkeuksellinen älykkyys. Teoksen kannanottona onkin kunnioittaa luontoa kokonaisuutena ja herätellä ihmiset huomaamaan myös lähiluonnon moninaisuus.

Roope Mäenpää: Alarm Fatigue

’TampereRaw’n pitkäaikaisimpiin yhteistyökumppaneihin kuuluvan Roope Mäenpään uutuusteos Alarm Fatigue saksofonille ja jousikvartetille on syntynyt saksofonisti Kalle Oittisen tilauksesta. Mäenpää on työskennellyt aikaisemminkin jousikvartettikokoonpanon parissa, joten laajennus saksofonikvintetiksi tuntui varsin luontevalta liikkeeltä. Otsikon voisi kääntää vapaasti vaikkapa hälytysväsymykseksi. Sen tekstuuri matkaa pikkuhiljaa yhä syvemmälle informaatiotulvan maailmaan, missä heikot ja vahvat signaalit puuroutuvat, kunnes esiin puristuu lopulta jotakin tärkeää. Mäenpää kysyy teoksessaan, onko meillä ylipäätään voimia punnita signaaleita ja niiden oikeaa painoarvoa.

Cecilia Damström: Earth Songs

Cecilia Damström kuuluu viime vuosien esitetyimpien nykysäveltäjien listalle, ja täydestä syystä. Myös Damströmin ja TampereRaw’n yhteistyö on jo pitkään jatkunut tiiviinä. TampereRaw’n tilausteos, viulukonsertto Earth Songs, muodostaa seitsenosaisen kokonaisuuden, joka on sekä rakkaudentunnustus planeetallemme, että viiltävä hätähuuto sen puolesta. Konserton 1. osa, To the Ozone Layer, on omistettu otsonikerrokselle, jonka suruton kemikaalien käyttömme oli vähällä tyystin tuhota. 2. osan, To water, pääosassa on kaiken elämän perustana toimiva vesielementti. Osan musiikki heijastelee aaltojen ja virtausten ajatonta elinvoiman tanssia. 3. osa, To the Sun, kuvaa elämää ylläpitävän auringon lämmintä säteilyä. 4.osa, To the Earth, muodostuu kasvien herkän ja hämmästyttävän kasvuvoiman, ja toisaalta ihmisen planeettaa tuhoavan toiminnan vastakkainasettelua kuvaavista aiheista. 5. osa, To the Wind, on kuin lempeän ja samalla valtavan voiman omaavan tuulen syleily. 6.osa, To the Forest, kasvaa neljännen osan tavoin suuresta ristiriidasta: puiden majesteettisen kasvun ja niiden tylyn hakkaamisen aiheuttaman hävityksen tragediasta. Seitsemäs ja viimeinen osa, To Life, päättää teoksen psalmin 38 ja katolisen messun katkelmista poimituin tekstein itkuvirteen elämän puolesta.

Elina Vähälän syksyllä kantaesittämän konserton solistina kuullaan tänään viulisti Linda Suolahtea ja TampereRaw’n kamarikokoonpanoa johtaa kapellimestari Maria Itkonen.

Yhtye:

Vuonna 2001 perustettu TampereRaw on erikoistunut yli kaksikymmenvuotisen uransa aikana erityisesti uuteen kotimaiseen konserttimusiikkiin. Yhtye on tehnyt laajaa yhteistyötä maamme eturivin nykysäveltäjien kanssa, ja näkee keskeisiin tehtäviinsä kuuluvan myös uusien, tuoreiden säveltäjälupausten esiin nostamisen ja nuoren monipuolisen muusikkosukupolven kasvattamisen. TampereRaw tekee säännöllisesti sävellystilauksia ja kantaesittää sille omistettuja teoksia konserteissaan. Myös poikkitaiteellinen yhteistyö muiden taiteenalojen kanssa on aina kuulunut tiiviisti yhtyeen työskentelyyn. TampereRaw ei epäröi tarttua yhteiskunnallisesti haastaviin aiheisiin ja on aina valmis kokeilemaan uusia toimintatapoja. Työstään uuden suomalaisen konserttimusiikin hyväksi yhtyeelle myönnettiin vuonna 2021 Madetoja-säätiön tunnustuspalkinto.

TampereRaw’n kokoonpano 9.2.2025:

Linda Halme, viulu Anna Angervo, viulu Heili Hannikainen, alttoviulu Maija Juuti, sello Juha Kleemola, kontrabasso Marianne Järvinen, huilu Dimas Ruiz Santos, oboe Reetta Näätänen, klarinetti Janne Pesonen, klarinetti ja bassoklarinetti Timo Jäntti, fagotti Pauliina Koskela, käyrätorvi Ville Hautakangas, piano Harri Lehtinen, lyömäsoittimet Eva Alkula, kantele

Linda Suolahti:

Linda Suolahti on värikäs ja monipuolinen suomalainen musiikkipersoona, joka on noussut merkittäväksi vaikuttajaksi suomalaisessa taidemusiikkikentässä. Helsingissä asuva Linda tunnetaan monipuolisesta urastaan konserttimestarina, kamarimuusikkona ja solistina, ja hän esiintyy säännöllisesti niin kansallisilla kuin kansainvälisilläkin areenoilla.

Linda Suolahti on myös rohkea tapahtumajärjestäjä ja taiteellinen johtaja. Hänelle tärkeitä teemoja ovat tasa-arvo musiikissa ja sen kehittäminen. Linda perusti vuonna 2016 tasa- arvoa edistävän Kokonainen/Musequal-festivaalin ja on ollut mukana Caisa Classequal – konserttisarjan vetäjänä Helsingissä. Vuonna 2023 Alba Records julkaisi Lindan kiitosta saaneen debyyttialbumin Unrecorded., joka sisältää ennen julkaisemattomia teoksia suomalaisilta naissäveltäjiltä.

Maria Itkonen:

Maria Itkonen on nousujohteista uraa tekevä suomalainen kapellimestarikyky, joka on osoittanut kyntensä monipuolisena ooppera-, orkesteri- ja nykymusiikkirepertuaarin tulkkina. Itkonen on johtanut merkittäviä orkestereita Suomessa, Pohjoismaissa ja Keski- Euroopassa. Hedelmällinen yhteistyö TampereRaw’n kanssa on jatkunut jo pitkään ja Itkonen onkin johtanut lukuisia yhtyeen tilausteoksia ja kantaesityksiä.

Itkonen on opiskellut kapellimestariksi kotimaassa Jorma Panulan johdolla ja viimeistellyt opintonsa Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa. Hän on osallistunut kapellimestarikursseille muun muassa Lontoon Royal Opera Housessa ja Jukka-Pekka Sarasteen johdolla LEAD!-akatemiassa. Ennen kapellimestariuraansa Itkonen on tullut tutuksi laaja-alaisena muusikkona ja konserttimestarina niin kotimaassa kuin Euroopassakin.

Eva Alkula:

Kanteleen soinnin moniulotteinen tutkailu on kantelemuusikko Eva Alkulan rakkain ikuisuusprojekti, jota hän toteuttaa työskentelemällä erityisesti nykymusiikin, sähkömusiikin ja japanilaisen musiikin parissa. Eva esiintyy orkesterien solistina, soolokonserteissa sekä erilaisissa kamarimusiikkikokoonpanoissa. Ulkomailla hän esiintyy säännöllisesti ja on erityisen suosittu mm. Japanissa, jossa hän konsertoi vuosittain ja tekee yhteistyötä paikallisten taiteilijoiden kanssa.

Nykymusiikkiyhtye TampereRaw’n ja Eva Alkulan tiet kohtasivat muutamia vuosia sitten. Evan omistautuneisuus, suvereenius ja jatkuva luomisen palo ovat tuoneet yhtyeeseemme uutta kaivattua ilmettä ja henkeä. Evan muusikkous ei rajoitu pelkkään soittamiseen, vaan hän kantaa vastuunsa myös tulevien muusikkosukupolvien innostavassa kasvattamisessa. Toivomme, että myös tulevaisuudessa yhä useammat nykysäveltäjät säveltävät teoksiaan tälle lumoavalle soittimelle.

Teosesittelytekstit: Janne Pesonen

Konserttia tukee: Svenska Litteratursällskapet ja Musiikin edistämiskeskus (MES)