Första konserterna på Musica nova 2021 är klara

Kaija Saariahos tidiga scenverk Study for Life får nytt liv på Musica novas program. Av Simon Steen-Andersen presenteras Run Time Error som utspelar sig på centrumbiblioteket Ode och kultverket Black Box Music.Finlands största festival för nutidsmusik ordnas den 2–10 februari 2021.

Residenskompositörerna på Musica nova Helsingfors, som ordnas vartannat år, är svenska Lisa Streich och danska numera Berlinbaserade Simon Steen-Andersen. Festivaltemat Polytopia har inspirerats av grekiska kompositören, matematikern och arkitekten Iannis Xenakis.

Den prisbelönta kompositören och multimediekonstnären Steen-Andersen bygger i andan av Xenakis ikoniska verkPolytopesupp en version av sin serie Run Time Error i centrumbiblioteket Ode. Run Time Error är ett beställningsverk som kombinerar videokonst, musik och rörelse till en audiovisuell modell av Ode och tar betraktaren på en musikalisk upptäcktsresa i den unika byggnadens arkitektur. På en konsert i Maijasalen i biblioteket framförs bl.a. Steen-Andersens musik också av elektroakustiska gruppen defunensemble.

Kammarorkestern Avanti! framför Steen-Andersens kultförklarade multimedieverk Black Box Music i Tiivistämö i Södervik. I verket som hör till Steen-Andersens mest kända uppträder en liveorkester som är utspridd runt publiken och dirigeras av videofilmade händer. Under samma kväll framförs verket Limun av italienska Clara Iannotta som liksom Steen-Andersen hör till de mest prisbelönta tonsättarna i sin generation.

På Nationaloperan uruppförs franska musikteatergruppen La Chambre aux échos produktion  Between, som regisseras av Aleksi Barrieré och består av fyra verk. Samma kväll framförs Kaija Saariahos tidiga scenverk Study for Life, som uppförts en enda gång på festivalen Musica nova 1981, samt violinkonserten Graal Théâtre. Tillsammans med Sebastian Hills och Matias Vestergårds nya verk blir helheten en tankeväckande opera av tystnad och otämjda krafter. Sibelius-Akademins symfoniorkester dirigeras av Clément Mao-Takacs.

“En av festivalens absoluta höjdpunkter är nypremiären av Saariahos allra första scenverk på Musica nova efter 40 år. För mig representerar verket också festivalens tema Polytopi , som kulminerar i serien Helsinki Polytopes – en kombination av musik, ljus, tid, scenkonst och olika röster och motiv”, säger festivalens konstnärliga ledare André de Ridder.  

Verk av Streich, Xenakis och Saariaho framförs också på Sibelius-Akademins orgelfestival. Helsingfors kammarkör uppträder med Lettlandsfödda stjärnkompositören Eugene Birmans  samhällsorienterade verk State of the Union, som översköljer lyssnaren med en meditativ ström av  tv-sloganer, den kristna högerns paroller och namn på utdöda djur och den amerikanska arméns operationer.

Bland annat Finländska barockorkestern framför musik av Musica novas andra residenskompositör Lisa Streich. Streichs Händeküssen (Handkyssar) som uruppfördes i fjol föreställer sig hur det känns att dansa när man är döv. På Musica nova uppförs också flera verk av temakompositören Xenakis. Zagros Ensemble, som har specialiserat sig på att tolka kammarmusik, framför Xenakis verk Plekto för flöjt, klarinett, slagverk, piano och cello. Focus on Liza Lim är en helhet som presenterar den prisbelönta australiska kompositörens musik.

Under festivalen komponerar också arkitekturinspirerade högstadieelever som en del av projektet och konserten Lyssna, jag komponerar! i samarbete med Arkitekturmuseet och Aalto-universitetets arkitekturstuderande. Festivalen Kokonainen-Musequal söker en ny residenskompositör genom tävlingen Musequal Composer Competition som ordnas för första gången.

Musica novas program offentliggörs och biljettförsäljningen inleds stegvis i slutet av 2020 och början av 2021. Mer information och biljettinformation om de konserter som nu offentliggjorts finns på adressen musicanova.fi. Alla festivalens konserter planeras med hänsyn till rådande publikbegränsningar och andra säkerhetsarrangemang.

Huvudarrangörer är Helsingfors festspel, Helsingfors stadsorkester, Tapiola Sinfonietta, Finlands nationalopera och nationalbalett, Yle (Radions symfoniorkester) och Finlands tonsättare.


Bild: Lars Svankjaer