Biografkonsert South tar publiken till Antarktis

Festivalen för nutidsmusik Musica nova och dokumentärfilmfestivalen DocPoint, som båda ordnas i februari 2021, förenar för första gången sina krafter med Savoyteatern för att presentera en unik biografkonsert. Den experimentella musikens pionjärer Nik Void och Ilpo Väisänen uppträder på konserten.

Musica nova Helsingfors, Savoyteatern och Helsingfors dokumentärfestival DocPoint presenterar söndagen den 7 februari en biografkonsert på Savoyteatern som tar publiken på en resa till det iskalla Antarktis före klimatförändringen. Nik Void och Ilpo Väisänen skapar ett ljudlandskap till den legendariska polarresedokumentären South från 1919. Konstnärerna uppträder live och har också komponerat musiken.

Inspelningen från upptäcktsresanden Sir Ernest Shackletons expedition är ett bländande prov på tidig dokumentärfilm. Void och Väisänen är kända för sin experimentella musik, som här förenas med Frank Hurleys bilder från den våghalsiga resan då isen krossade expeditionens skepp och deltagarna fick kämpa för sin överlevnad i den karga omgivningen. Hurley dök ner för att rädda sin film från det sjunkande skeppet, vilket visar hur hängivet han dokumenterade expeditionen.

Som film betraktad är South en imponerande beskrivning av nyfikenhet, uthållighet och uppfinningsrikedom. De storslagna bilderna hyllar naturens enorma kraft men är också en dyster påminnelse om att det Antarktis som Frank Hurley såg för hundra år sedan inte längre existerar.

Dokumentären, som handlar om att testa gränser, passar fint ihop med kompositionen av två pionjärer inom den experimentella musiken. Britten Nik Void är känd för sin gränsgång mellan ambient, avantgarde, techno och noise. Voids okonventionella grepp kombinerat med Ilpo Väisänens banbrytande arbete inom den elektroniska musiken är ett naturligt val. Väisänen, som är känd för Pan Sonic och sina soloprojekt, skapar ofta ljudlandskap med enkla instrument och tekniker som kontrasterar mot den elektroniska musikens mainstream.

Biografkonserten South på Savoyteatern sön 7.2 kl. 16 och 19. Biljetter (19 €) från Ticketmaster, Lippupiste och Savoyteatern (tfn 09 310 12 000).

Finlands största festival för nutidsmusik Musica nova Helsingfors ordnas 2–10.2.2021. Programmet publiceras stegvis under slutet av 2020 och början av 2021. Mer information om de konserter som hittills offentliggjorts finns på adressen musicanova.fi. Alla festivalens konserter planeras med hänsyn till rådande publikbegränsningar och andra säkerhetsarrangemang. Ändringar i programmet är möjliga. Huvudarrangörer är Helsingfors festspel, Helsingfors stadsorkester, Tapiola Sinfonietta, Finlands nationalopera och nationalbalett, Yle (Radions symfoniorkester) och Finlands tonsättare.

Helsingfors dokumentärfilmfestival Docpoint, som fyller 20 år, ordnas 29.1–7.2.2021. Festivalen ordnas med hänsyn till coronasäkerheten och gällande myndighetsanvisningar. Mer information om de programpunkter som redan offentliggjorts finns på adressen docpointfestival.fi.

Savoyteatern är en internationell film- och konsertscen utrustad med modern biograf-, ljus- och ljudteknik. Savoyteatern har 750 platser och flera film- och musikfestivaler ordnas där varje år.