Konst inspirerad av Odet på Musica nova

Centralbiblioteket Odet, som tystnat på grund av coronan, fick överraskande gäster i början av januari, när den danske konstnären Simon Steen-Andersen började bearbeta verket Run Time Error in Oodi feat. defunensemble, som beställts av Musica nova. Av säkerhetsskäl arbetade festivalens andra residenskonstnär Steen-Andersen och hans kameraman Peter Tinning oftast nattetid på biblioteket.

– Det här är en fantastisk chans för oss. Att arbeta med ett verk om nätterna har varit en märklig och otroligt fin upplevelse.

Steen-Andersens verk Run Time Error uppstår på och inspireras av specifika platser. I framförandena kombineras video, musik och rörelse. Verket har en stark anknytning till Musica novas tema Polytopia, som inspirerats av kompositören, arkitekten och matematikern Iannis Xenakis.

Verket uppstår i och av rummet

Enligt Steen-Andersen och Tinning skapas Run Time Error-verken utgående från särdragen på varje plats. I Odet låg fokus förutom på arkitekturen också på böckerna, språket och ordkonsten.

Arbetsparet har redan lång erfarenhet av skapelseprocessen, eftersom de har arbetat med Run Time Error tillsammans sedan 2009.

– Vanligtvis är det jag som får en idé, och Peter säger att det inte går att förverkliga den. Han utmanar mig alltså att ta itu med de mest galna idéerna, beskriver Steen-Andersen parets arbetssätt.

Enligt Tinning har verken också förändrats under årens lopp. I dag fokuserar de i allt högre grad också på de immateriella aspekterna, såsom historien, berättelserna och platsens anda, och inte bara på den fysiska miljön.

Dialog mellan ljud och bild

På Musica nova ses också Steen-Andersens verk Black Box Music, som uppförs av Kammarorkestern Avanti!. Gemensamt för konstnärens två verk är ett oupplösligt band mellan musik och visualitet.

– Ingetdera av verken är bara ett musikframträdande, utan en föreställning för alla sinnen. I Run Time Error är kamerans roll först enbart att filma, men sedan vaknar den till liv. Plötsligt handlar det snarare om kamerakoreografi än om att dokumentera framförandet.

Vad kan Musica novas publik förvänta sig av Run Time Error i lokal tappning?

– Vi bjuder på en musikalisk guidad tur i Odet, detta fantastiska mästerverk. Verket leder publiken till platser som man annars inte har tillträde till, säger Steen-Andersen.

Simon Steen-Andersen och den elektroakustiska orkestern defunensemble uruppför Run Time Error in Oodi feat. defunensemble 10.2.2021 kl. 17. På konserten hörs också verk framförda av defunensemble. Evenemanget kan ses som direktsändning på Yle Arenan. Programmet stöds av Jenny och Antti Wihuris fond. Läs mer >>>

Kammarorkestern Avanti! presenterar Black Box Music hörs den 9.2.2021 kl. 17 på Avantis Youtube. Läs mer >>

Foto: Maarit Kytöharju