Programmet klart för festivalen för modern musik Musica nova Helsinki

Programmet för Finlands största biennal för modern musik, Musica nova Helsinki, har nu slagits fast. Till de bekräftade programpunkterna hör ett besök av Helmut Lachenmann, en av de viktigaste nu levande kompositörerna inom den moderna konstmusiken, en diskussions- och föreläsningshelhet och flera andra tillägg. Festivalens program är klart och biljetterna till alla uppträdanden har släppts.

Musica nova Helsinki ordnas på flera evenemangsställen och konsertsalar i Helsingfors och Esbo den 1–12 mars och för samman finländska och internationella repertoarer och artister på överraskande sätt. Varje konsert och uppträdande på programmet år 2023 anknyter till temat känslor och sinnen (Emotions and Sensations), som inspirerats av festivalens konstnärliga direktör, sopranen Tuuli Lindeberg.

Till de viktigaste händelser som redan offentliggjorts hör en konsert med Klangforum Wien, världspremiären för residenskompositören Clara Iannottas konsertverk where the dark earth bends och besök av bland annat Juliet Fraser, Alexander Schubert och Tomomi Adachi. Dessutom har programmet förstärkts med flera intressanta uppträdanden och besök, en föreläsnings- och diskussionshelhet och samarbetsproduktioner i utbildningssyfte med Konstuniversitetets Sibelius-Akademi.

En av höjdpunkterna bland tilläggen i festivalprogrammet är att den flerfaldigt internationellt prisbelönta kompositören Helmut Lachenmann kommer till Helsingfors. Medlemmarna i gruppen Klangforum Wien som gästar festivalen bildar tillsammans med studerande från Sibelius-Akademin gruppen NYKY ensemble, som framför verket Concertini, en av Lachenmanns mest betydande kompositioner under 2000-talet. Verket har inte tidigare uppförts i Finland. Allmänheten får ta del av kompositörens tankar under en föreläsning i intervjuformat som ordnas av Sibelius-Akademin.

Musica nova presenterar också många andra produktioner av studerande vid Sibelius-Akademin. Under evenemanget presenteras bland annat nya kammarmusikstycken av kompositionsstuderande, ett lyssningsrum som skapats av studerande i musikteknologi och där Tuuli Lindebergs röst på ett spännande sätt är närvarande samt sång- och pianostuderandenas konsert med temat “sex sinnen”, som ingår i liedcykeln Soiva kieli.

Andra intressanta punkter på festivalprogrammet är Alexander Schuberts interaktiva virtuella performanceinstallation Unity Switch som kittlar alla sinnen, Juliet Frasers recitalkväll Wave Songs som undersöker möjligheterna att kombinera sångröst och elektronik, science fiction-operan Efter människan som produceras av Finländska kammaroperan med virtuell scenografi, Tomomi Adachis föreställning som utnyttjar kroppssensorer inom ramen för evenemanget Hietsu is Happening samt den finländska gruppen Band of Weeds meditativa spelning som förvandlar elektromagnetismen i skärgårdens växter – växternas känslor – till musik.

I år bjuder Musica nova alla som är intresserade av modern musik på en unik utsikt över aktörernas utbud på det livskraftiga fria fältet inom modern musik i södra Finland. På programmet står uppträdanden av bland annat kollektivet Hietsu is happening, Zagros Ensemble, Uusinta Ensemble, Earth Ears Ensemble och CHANGEnsemble samt Finländska kammaroperan och Helsingfors kammarkör. En del av festivalens konserter ingår samtidigt i konsertserier som sträcker sig över hela säsongen, till exempel Körmusikens säsongkonserter och konsertserien Klang.

Festivalens muntliga program innehåller bland annat ett diskussionstillfälle i samarbete med Teosto om beställning av kompositioner och ett evenemang för allmänheten i Musikhusets föreläsningsserie Lär känna din orkester, där publiken omgiven av musik fördjupar sig i kompositörens, artistens och lyssnarens olika känslo- och sinnesupplevelser.

Festivalen inleds onsdagen den 1 mars med klubbkvällen Nova Connection i G Livelab, där programmet är uppbyggt kring det nya projektet Northern Connection. I projektet deltar grupper, festivaler och kompositörer från Skottland, Norge och Finland, och ambitionen är att främja samarbetet kring nordlig konstmusik på ett ekologiskt sätt. På klubben uppträder den elektroakustiska gruppen defunensemble och Finlands största internationella namn inom experimentell elektronisk musik, Ilpo Väisänen, som numera sällan uppträder.

Konsertbiljetter säljs i konsertställenas biljettförsäljningskanaler på adresserna ticketmaster.fi och lippu.fi. Biljetter från 0–53 €. Huvudarrangörer för festivalen, som ordnas vartannat år, är Helsingfors festspel, Helsingfors stadsorkester, Tapiola Sinfonietta, Finlands nationalopera och nationalbalett, Yle (Radions symfoniorkester) och Finlands tonsättare.

Bild: Martti Jämsä