Festivalen Musica nova Helsinki lockade över 200 000 besökare och åhörare

Finlands största biennal inom samtidsmusik Musica nova firade sin avslutningsdag i Helsingfors i dag. Under festivalen, som pågick i tolv dagar, fick besökarna uppleva nästan 40 konserter och uppträdanden, följt av nästan 7 000 besökare på plats, uppskattningsvis 164 500 radiolyssnare och mer än 29 000 tittare av live-sändningar och inspelningar.

Programmet på Musica nova anknöt till temat känslor och sinnen och flera verk uppfördes av årets residenskompositör Clara Iannotta från Italien. Utöver Iannotta förde festivalen till Finland många aktuella och viktiga aktörer inom modern musik, såsom Helmut Lachenmann, en av de viktigaste levande kompositörerna inom europeisk konstmusik, österrikiske Klangforum Wien, som är en grupp inom modern musik, brittiska sångerskan Juliet Fraser, Alexander Schubert, som är en tysk kompositör av experimentell musik som använder multimedia och interaktiva element i sina verk, den brittiske operakompositören Philip Venables samt den japanske scenartisten och tonsättaren Tomomi Adachi.

”På årets festival har igen det finländska och internationella samtidsmusikfältet samt konstnärer, artister och åhörare mötts. Kännetecknande har varit en handgriplig festivalstämning och entusiasm över delade erfarenheter av levande musik. Jag har varit djupt imponerad över allas engagerade arbetsinsats, kompromisslösa musicerande och gripande möten med olika konstnärer och åhörare”, säger Tuuli Lindeberg, konstnärlig ledare för Musica Nova Helsinki.

Till festivalens höjdpunkter hörde bland annat talrika uruppföranden, trivsamma klubbkvällar, upplevelserika installationsverk, öppningskonserten med Klangforum Wien och deras utbildningssamarbete med Konstuniversitetets Sibelius-Akademi samt avslutningskonserten med kammarorkestern Avanti!

Festivalen presenterade på bred front samtidsmusik och dess upphovsmän samt bjöd på möjligheter att med låg tröskel bekanta sig också med den pigga och aktiva verksamhet som fria aktörer bedriver inom det inhemska fältet. I samband med festivalen ordnades ett diskussionsprogram för både yrkesverksamma, studerande inom branschen och den breda allmänheten.

Yle skickade direktsändningar och spelade in konserter från Musica Nova. En del konserter kan höras och ses som inspelningar också efter festivalperioden på kanalerna Yle 1 och Yle Arenan – de slutliga siffrorna för hur många som sett eller hört festivalen preciseras därför senare.

Musica nova Helsinki avslutades nyligen och var den första programhelhet som planerats av den konstnärliga ledaren Tuuli Lindeberg. Nästa festival kommer att äga rum i början av 2025 och kommer också att genomföras under ledning av Lindeberg.

Svara på festivalens besökarenkät 

Bild: Fredagen den 3 mars uppfördes på Helsingfors stadsorkesters konsert i Musikhuset som uruppförande Minna Leinonens Helsingfors-variationer: Vimma, Jimmy López Synesthésie och Clara Iannottas Where the dark Earth bends / Maarit Kytöharju