I februari för Musica nova Helsinki igen samman tonsättare, publiken, nya verk och fenomen

Finlands största biennal för nutida konstmusik Musica nova Helsinki ordnas igen den 5–15 februari 2025. Festivalen flätar samman olika verk och produktioner, finländska och internationella tonsättare, musiker och andra verksamma inom nutida konstmusik och undersöker denna gång kraften i samarbete, samhörighet och nätverk. I festivalprogrammet ingår bland annat ett besök av Ensemble Musikfabrik, en av de ledande solistensemblerna inom genren i Europa, fransmannen Thierry Escaichs improvisationskonsert med Musikhusets nya orgel samt projektet SkuggNova, där proffsmusiker och musikskolornas kompositionselever möts.

Musica nova Helsinki ordnas vartannat år och erbjuder igen den 5–15 februari 2025 ett brett utbud av konserter och premiärer inom nutida konstmusik samt scenkonst, diskussioner och annat tvärkonstnärligt program. Festivalens övergripande tema är Tillsammans som beskriver allt det som kan uppstå mellan människor – till exempel gemenskap, kollektiv, nätverk, förtroende, hierarkier, spänningar, interaktion, beroende och ritualer.

”I den kommande Musica nova vill jag synliggöra det rika ekosystemet inom nutida konstmusik och andra konstgenrer, som omfattar såväl aktörer på det fria fältet på gräsrotsnivå, etablerade stora institutioner för konstmusik, professionella musiker i olika åldrar, studerande och unga elever, inhemska och internationella nätverk av tonsättare och musiker, offentliga och privata finansiärer som möjliggör den konstnärliga verksamheten men också den publik som med sin blotta närvaro skapar en gemensam magisk krets”, säger den konstnärliga ledaren för festivalen Tuuli Lindeberg. ”Ett av konstens och humanitetens stora underverk ligger i att helheten tillsammans blir mer än summan av sina delar.”

Festivalen bjuder på toppensembler, premiärer och Musikhusets nya orgel”

Musica nova Helsinki bjuder in till Finland den tyska Ensemble Musikfabriken som hör till de internationellt sett ledande samtida musikensemblerna. På festivalens avslutningskonsert den 15 februari framförs Enno Poppes mångtydiga Prozession. Verket fick växa i tysthet under coronatiden och dirigeras av Poppe själv. Till festivalens internationella gäster hör också  den tyska Ensemble Recherchen som tillsammans med Helsingfors kammarkör uruppför ett verk av sloveniern Vito Žuraj.

Under Musica nova får vi även höra Musikhusets nya orgel, när Thierry Escaich, som utsetts till organist i Notre-Dame i Paris uppträder både som solist för Radions symfoniorkester och med en egen improvisationskonsert. Orgeln har också huvudrollen i Jan Lehtolas recitalkonsert som hedrar Kaija Saariahos minne. Vid sidan av de verk som belönats i den internationella Kaija Saariaho-orgelkompositionstävlingen ger Jean-Baptiste Barrière och Alejandro Olarte smakprov på den nya orgelns och konsertsalens multimediamöjligheter.

Nutida konstmusik och andra konstgenrer möts i Musica nova 

Utöver internationella ensemble-, tonsättar- och solistgäster samt konsertproduktioner av festivalens huvudarrangörer Helsingfors festspel, Helsingfors stadsorkester, Tapiola Sinfonietta och Radions symfoniorkester, presenterar Musica nova Helsinki på bred front det mångskiftande fria fältet inom finländsk nutida konstmusik.

Nya finska verk uruppförs på festivalen såväl i samband med huvudarrangörernas konserter som på konserter organiserade av Zagros Ensemble, Uusinta Ensemble, Gardets musikkår, Superpluck, Tampere Raw, The Vicentino Singers, Key Ensemble och den nya gruppen Suut. På festivalens invigningskonsert leder Kammarorkester Avanti! sina åhörare till ritualernas värld med Musica novas konstnärliga ledare Tuuli Lindeberg som sångsolist.

I festivalprogrammet ingår också många tvärkonstnärliga produktioner, performativ konst och diskussioner. Som exempel må nämnas samproduktionen av Zodiak – Centret för ny dans, deras Sivuaskel (Sidosteg) -festival, Musica nova och i dolci-kollektivet: Sfäärit (Sfärer), som kombinerar modern dans och nutida konstmusik med uruppföranden av Lauri Supponen och litauiskan Justina Repečkaite. Forumet Tulkinnanvaraista bjuder in alla oavsett bakgrund att repetera och uppträda kring ett stycke av Cornelius Cardews performanshelhet The Great Learning, som redan blivit en klassiker.

Projektet SkuggNova (VarjoNova) presenterades i Musica nova redan för tjugo år sedan men har nu uppdaterats till vår tid. I projektet skapas ett konkret samarbete mellan människor i olika åldrar och i olika skeden av deras musikaliska karriär. Utöver glatt kammarmusicerande är målet med projektet att även erbjuda en estrad för nästa generations tonsättare och att synliggöra det högklassiga kompositionspedagogiska arbetet vid musikinstitut i vårt land. Projektet kulmineras i konserten SkuggNova den 9 februari när Zagros Ensemble framför verk av kompositionselever från olika musikinstitut i huvudstadsregionen.

Festivalprogrammet kompletteras i slutet av 2024 och finns på webbplatsen musicanova.fi. Huvudarrangörer för festivalen är Helsingfors festspel, Helsingfors stadsorkester, Tapiola Sinfonietta, Finlands Nationalopera och -balett, Rundradion (Radions symfoniorkester) och Finlands tonsättare.