Helsinki Polytopes -projekti

Teksti: Tuomas Toivonen

Helsinki Polytopes -projektin teokset ovat nuorten arkkitehtien ja säveltäjien yhteistyönä luomia sävellettyjä tiloja ja tilanteita, joissa musiikin, tilan ja yleisön suhde hahmottuu uusilla tavoilla. Vaikka teokset ovat lähtökohdiltaan ja muodoltaan keskenään erilaisia ja ne sijoittuvat hyvin erityyppisiin ympäristöihin eri puolille kaupunkia, niissä kaikissa hahmotetaan ääni ja tila sävellettynä ja suunniteltuna kokonaisuutena. Työryhmät ovat kehittäneet teostensa osana myös  omia “notaatioita”, visuaalisia tapoja jäsentää musiikkia, sen ajallista kestoa, rakenteita, tilaa ja kuulijan kokemusta.  Näistä notaatioista koottu aineisto julkaistaan osana projektia. 

Projektin nimessä oleva sana polytope viittaa kreikkalais-ranskalaisen säveltäjän Iannis Xenakisin paikkakohtaisista  multimediateoksistaan käyttämään termiin. Polytope tarkoittaa kirjaimellisesti “moni-paikkaa” ja Xenakis – joka oli myös arkkitehti ja matemaatikko – hahmotti 1960- ja 70-luvulla uraauurtavien teostensa rakenteet ääninä, arkkitehtuurina, valoina, erilaisina efekteinä ja ihmisjoukkojen liikkeinä.  

Vuoden 2020 aikana käynnistynyt projekti on tehty yhdessä nuorten säveltäjien Korvat Auki ry:n, New Academy -arkkitehtuuriopetushankkeen sekä Musica novan ja sen taiteellisen johtajan André de Ridderin kanssa. Teosten valmistelun aikana maailmanlaajuinen pandemia on muuttanut täysin esittävän taiteen ja musiikin toimintaedellytykset. Yhdeksi projektin pääteemaksi onkin noussut pandemiatilanteessa turvallisten teosmuotojen kehittäminen.

Helsinki Polytopes-sarjan teokset vastaavat olennaisiin ja ajankohtaisiin kysymyksiin yleisön, tilan, paikan ja musiikin muuttuvasta suhteesta ja esityksen sosiaalisesta muodosta. Tervetuloa tutkimusretkille tutkimaan Helsingin polytoopeja!

Kirjoittaja on musiikin parissa työskentelevä arkkitehti, Helsinki Polytopes -projektin ohjaaja ja New Academy arkkitehtuuriakatemian perustajia.

Helsinki Polytopes -hankkeeseen kuuluu neljä teosta, joista kaksi on koettavissa Musica novan aikana. Kaksi muuta installaatiota esitetään elokuussa. Tutustu helmikuussa nähtäviin teoksiin: Huone 227 ja MACHINAE EX NATURAE >>