Musica nova – äänillä zen-tiloihin

Teksti: Anne Teikari

Musica nova -festivaali on tänä vuonna saanut inspiraationsa Iannis Xenakisin teossarjasta Polytopes. Laitan sen soimaan.

Istun lentokoneessa, korvissa kiertää surina. Yhtäkkiä olen maan kamaralla, ulkona on sateista ja hämärää. Ulkohelistimet kilkattavat tuulessa. Vanha ovi hinaa edes takaisin ilmavirran mukana päästäen hentoa kirskuntaa. Pian kirskunta alkaa voimistua ja surina soida matalammalta kuin aiemmin. 

Onko täällä joku? 

Musica novassa äänet ovat tarinankertojia. John Cagen sanoin: kun maltamme pysähtyä kuuntelemaan ääniä ympärillämme, melukin muuttuu musiikiksi. Musica nova on vuodesta 1981 saakka ollut nykymusiikin ja äänitaiteen areena sekä perinteisissä konserttisaleissa että niiden ulkopuolella.

Musica novalle tyypillistä on paitsi ohjelman sisällöllinen kokeilevuus, myös ennakkoluulottomuus eri taide- ja musiikkityylien yhdistämisessä. Tänä vuonna taiteellisena neuvonantajana musiikkikentän ulkopuolelta on toiminut arkkitehti Tuomas Toivonen

Kuvilla ja sanoilla ahdetussa nyky-ympäristössä on oikeastaan aika ihanaa keskittyä kuuntelemaan lusikan kilahdusta konserttisalissa. Kun laittaa diskonjytkeen perään kuulokkeista soimaan Polytopesin, katse hakeutuu automaattisesti oman nenän sijasta kohti horisonttia. Tähän keskittymisen tilaan Musica nova tarjoaa useita mahdollisuuksia.

Anne Teikarin tärpit ohjelmistoon:

  • Siiri Hänninen & Tara Valkonen: Huone 227. 8.2.2021–10.2.2021, Punavuori (loppuunvarattu)
    Intiimien konserttitilojen ystävänä Siiri Hännisen ja Tara Valkosen teos kiinnitti heti huomioni. Kiinnostavaa on, kuinka äänet on suunniteltu soimaan esitystilassa – autotallissa. 
  • Zagros Ensemble: Focus on Liza Lim. 8.2.2021 klo 22.05, Yle Radio 1
    Kamarimusiikissa soittajien persoonat ja keskinäinen kommunikaatio tulee orkesterimusiikkia paremmin esiin. Ohjelmassa houkuttaa erityisesti minulle uuden säveltäjätuttavuuden Liza Limin teos Garden of Earthly Desire (1988–89). 
  • Xenakis-kuunteluhuone. 3.–7.2., auki päivittäin klo 16–19, Kulttuurisauna (Hakaniemenranta 17)
    Nyt on Teikarin rukouksiin vastattu: nykymusiikkia ja saunomista! Haluamansa teoskokonaisuuden voi valita kolmesta Xenakis-setistä kuin salaattibaarissa konsanaan. (Huom. nykyisten yleisörajoitusten vuoksi Kulttuurisaunan saunapuoli on suljettu. Kuunteluhuoneen lippu oikeuttaa vierailuun saunassa, kun se voidaan taas avata.)

Anne Teikari on musiikkitoimittaja, joka on laaja-alaisesti kiinnostunut taiteesta ja kaikenlaisesta höpöhöpöstä. Hän on erikoistunut nykytaide- ja elokuvamusiikkiin ja kiinnostunut siitä, miltä musiikki ja taide tuntuvat.

Kuva: Zagros Ensemble / Martti Anttila