Oodin inspiroimaa taidetta Musica novassa

Koronan vuoksi hiljentynyt keskustakirjasto Oodi sai tammikuun alussa yllättäviä vieraita, kun tanskalainen taiteilija Simon Steen-Andersen alkoi työstää Musica nova Helsingin tilaamaa teosta Run Time Error in Oodi feat. defunensemble. Festivaalin toinen residenssitaiteilija Steen-Andersen ja hänen kameramiehensä Peter Tinning työskentelivät kirjastossa turvallisuussyistä useimmiten öisin. 

– Tämä on meille uskomaton mahdollisuus. Teoksen työstäminen yöaikaan on ollut outo ja uskomattoman hieno kokemus. 

Steen-Andersenin Run Time Error -teokset ovat tietyssä paikassa ja paikasta syntyviä esityksiä, jotka yhdistävät videon, musiikin ja liikkeen. Teos kytkeytyy vahvasti Musica novan Polytopia-teemaan, jonka on innoittanut säveltäjä-arkkitehti-matemaatikko Iannis Xenakis.

Teos syntyy tilassa ja tilasta

Steen-Andersen ja Tinning kertovat Run Time Error –teosten luomisen perustuvan kunkin paikan erityispiirteille. Oodissa keskiöön nousi arkkitehtuurin lisäksi kirjat, kieli ja sanataide.

Työparilla on luomisprosessista jo runsaasti kokemusta, sillä he ovat työstäneet Run Time Error –teoksia yhdessä vuodesta 2009 alkaen.

– Yleensä minä saan idean, ja Peter sanoo, ettei sen toteuttaminen ole mahdollista. Hän siis haastaa minut tarttumaan hulluimpiinkin ideoihin, Steen-Andersen kuvailee parin työskentelytapaa.  

Tinning kertoo, että teokset ovat myös muuttuneet vuosien varrella. Nykyisin ne keskittyvät yhä enemmän fyysisen ympäristön lisäksi tilojen aineettomaan puoleen kuten historiaan, tarinoihin ja paikan henkeen. 

Äänen ja kuvan vuoropuhelua

Musica nova Helsingissä nähdään myös Steen-Andersenin teos Black Box Music, jonka esittää Kamariorkesteri Avanti!. Taiteilijan mukaan hänen kahta teostaan yhdistää musiikin ja visuaalisuuden erottamaton liitto.

– Kumpikaan teos ei ole vain musiikkiesitys, vaan kokonaisvaltainen esitystilanne. Run Time Errorissa kamera vain kuvaa ensin, mutta herääkin sitten henkiin. Yhtäkkiä kyse on ennemmin kamerakoreografiasta kuin esittämisen dokumentoinnista. 

Mitä Musica novan yleisö sitten voi odottaa Oodin Run Time Errorilta?

– Tarjoamme musiikillisen opastetun kierroksen Oodiin, tähän fantastiseen mestariteokseen. Teos vie yleisön paikkoihin, joihin ei muuten pääse, Steen-Andersen lupaa.

Simon Steen-Andersen ja elektronisen musiikin kokoonpano defunensemble kantaesittävät Run Time Error in Oodi feat. defunensemble -teoksen 10.2.2021 klo 17. Konsertissa kuullaan myös teoksia defunensemblen esittämänä. Tilaisuus on katsottavissa suorana lähetyksenä Yle Areenassa. Ohjelmaa tukee Jenny ja Antti Wihurin rahasto. Lue lisää >>

Kamariorkesteri Avanti! esittää Black Box Musicin 9.2.2021 klo 18 orkesterin Youtube-kanavalla. Lue lisää >>

Kuva: Maarit Kytöharju