Nova Connection -klubi: defunensemble, Ilpo Väisänen

Northern Connection

Northern Connection on uusi pohjoisen alueen nykymusiikin toimijoita yhdistävä hanke, joka edistää uusien teosten syntymistä ja mahdollistaa niille useampia esityksiä yhteistyömaissa. Pilottivaiheessa mukana ovat Suomi, Norja ja Skotlanti, joista kustakin on mukana yksi nykymusiikkifestivaali, yksi ensemble ja yksi säveltäjä. Kunkin maan säveltäjältä tilataan yksi uusi teos, joka kantaesitetään yhdessä yhteistyömaista vuoden 2023 aikana. Hankkeen tavoitteena on yhdistää Pohjoismaat ja Skotlanti luomalla ja vahvistamalla yhteyksiä nykymusiikin säveltäjien, yhtyeiden ja festivaalien välille. Hankkeen käynnistäjä ja vetäjä on Music Finland.

Nova Connection -avajaisklubilla kuullaan skotlantilaisen Lisa Robertsonin kantaesitysteos defunensemblen esittämänä. Myös illan muut nuoret säveltäjät, suomalainen Lauri Supponen ja norjalainen Tine Surel Lange, ovat mukana Northern Connection -hankkeessa.

defunensemble

Vuonna 2009 perustettu defunensemble täytti nopeasti ja tehokkaasti erään Suomen nykymusiikkielämän aukoista: elektroakustisen musiikin ammattimaisen ja systemaattisen esittämisen. Yhtye tuo maahamme kiinnostavinta sähköä hyödyntävää nykymusiikkia maailmalta, aktiivisesti tilaa ja kantaesittää uusia teoksia, sekä luo katu-uskottavia, moniin kokeellisen musiikin alagenreihin katsovia konserttikokonaisuuksia. defunensemblen soittajat ja musiikkiteknologit ovat alansa terävintä suomalaista kärkeä. Kotimaan merkittävimpien festivaalien lisäksi yhtye suuntaa näyttävästi myös ulkomaille. Yhtyeen taiteellisena johtajana on sen perustamisesta asti toiminut Sami Klemola.

Lisa Robertson

Lisa Robertson on Skotlannin läntiseltä Ylämaalta kotoisin oleva säveltäjä. Häntä kiinnostaa erityisesti luonnosta ja perinnemusiikista peräisin olevan äänimateriaalin yhdistely, ihmisen ja luonnon välisen suhteen tarkastelu sekä ympäristöaiheiden esiin nostaminen. Lisa Robertsonin musiikkia on levyttänyt The Sixteen -kuoro, ja sitä ovat esittäneet esimerkiksi Tšekin filharmoninen orkesteri, EXAUDI, Red Note Ensemble, Psappha Ensemble, Hebrides Ensemble, Lucy Schaufer ja Heather Roche. Skotlannin kuninkaallinen kansallisorkesteri esitti Robertsonin teoksen am fìor-eun Thomas Søndergårdin johdolla tammikuussa 2023. Defunensemblen kantaesitys am fàsach -teoksesta kuullaan 2023 Musica nova Helsinki -festivaalilla osana Northern Connection -hanketta. 

Lauri Supponen

Helsinkiläinen Lauri Supponen (s. 1988) kasvoi Brysselissä ja opiskeli sävellystä Lontoon RCM:ssä ja Berliinin UdK:ssa valmistuen Sibelius-Akatemiasta syksyllä 2016. Hänen teoksiaan ovat esittäneet mm. Ensemble Intercontemporain, Ensemble Modern ja BBC Singers nykymusiikkifestivaaleilla Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa. Supposen työlle on keskeistä yhteistyö muusikoiden ja muiden taiteilijoiden kanssa. Supponen soittaa oboeta ja kontrabassoa ja on esiintynyt ainoreginan ja Korvat Auki -ensemblen kanssa muun muassa Flow-festivaalilla.

Tine Surel Lange

Arktiset maisemat, ympäristön äänet, mytologiat ja äänikoreografia ovat esimerkkejä asioista, jotka inspiroivat norjalaista säveltäjää ja monialataiteilijaa Tine Surel Langea (s. 1989). Pohjois-Norjan Lofooteilla asuvan Langen teosten juuret ovat orgaanisessa aineksessa, ja ne keskittyvät kuuntelemiseen, paikkaan sekä siihen, miten mielleyhtymät ja assosiaatiot värittävät tapaamme kuunnella ja kokea taidetta. Viime aikoina Lange on keskittynyt äänikoreografiaan, 3D-ääneen, ääntä tuottaviin esineisiin, näyttämötaidetuotantojen äänisuunnitteluun sekä käsitteellisten ääni- ja kuvateosten luomiseen. Häntä kiehtovat maaginen realismi ja ihmiskunnan lähestyvä tuho.

Adam Vilagi

Säveltäjä Adam Vilagi (s.1977) on syntynyt Unkarissa ja muuttanut 2-vuotiaana perheensä mukana Suomeen. Vilagi on opiskellut sävellystä Sibelius-Akatemiassa opettajinaan Erkki Jokinen ja Eero Hämeenniemi. Vilagi on täydentänyt sävellysopintojaan Sävellyspaja-kursseilla sekä opinnoilla Liszt Akatemiassa, Budapestissa. Musiikin maisteriksi Vilagi valmistui Sibelius-Akatemiasta 2008, ja on siitä lähtien toiminut päätoimisena säveltäjänä. Vilagin tuotannon pääpaino koostuu monenlaisille kamarimusiikkikokoonpanoille sävelletyistä teoksista, mutta tuotanto sisältää myös vokaali-, orkesteri- ja elektronista musiikkia. Hänen musiikkiaan on esitetty laajalti Suomessa, useissa Euroopan maissa, Japanissa sekä Singaporessa.

Ilpo Väisänen

Ilpo Väisänen (s.1963) on toiminut äänitaiteilijana ja elektronisen musiikin säveltäjänä 1990-luvun alusta. Hän perusti vuonna 1993 performanssiryhmä Ultra 3:n ja heti tämän jälkeen Panasonic-yhtyeen (myöhemmin Pan Sonic) Mika Vainion kanssa. Pan Sonic teki yhteistyötä muun muassa Alan Vegan, Keiji Hainon, F.M. Einheitin ja Erkki Kurenniemen kanssa. Pan Sonic esiintyi aktiivisesti vuoteen 2011 saakka ja teki musiikkia esimerkiksi muotinäytöksiin ja elokuviin, osallistui erilaisiin taidenäyttelyihin ja julkaisi lukuisia äänitteitä. Pan Sonic sai Taiteen valtionpalkinnon vuonna 2004 ja Jussi-palkinnon 2016. 

Väisänen perusti die Angel -ryhmän 1999 berliiniläisen Dirk Dresselhaisin kanssa ja on työskennellyt muun muassa Hildur Guðnadóttirin, BJ Nilsenin, Oren Ambarchin sekä Lucio Capecen kanssa. Vuonna 2019 hän loi The Body Electric -installaation artisti Xper.Xr:in kanssa Hong Kongin Empty Galleryyn ja vuonna 2020 sävelsi musiikin videotaiteilija Heleen Blankenin installaatioon Rotterdamissa. Väisänen säveltää edelleen aktiivisesti soolomateriaalia ja tekee erilaisia yhteistyöprojekteja. Viimeisin albumi Tietoisen Siirtymän Oletettu Toiseus ilmestyi 2019. Väisänen on suomalaisen elektronisen musiikin uranuurtaja ja alan pitkäaikainen vaikuttaja.