Helsinki Polytopes förenar unga kompositörer och arkitekter

Programmet för festivalen Musica nova Helsinki har kompletterats med verksviten Helsinki Polytopes, ett flertal urpremiärer och evenemanget Hietsu is Happening. Finlands största festival för nutida musik äger rum 2–10.2.2021.

En av de centrala verksviterna under festivalen Musica nova Helsinki är Helsinki Polytopes som förenar unga kompositörer och arkitekter för att skapa nya verk. Mentor för projektet, som förverkligats av Musica nova, föreningen Korvat auki och arkitekturutbildningsprogrammet New Academy, är arkitekten Tuomas Toivonen som även står bakom festivalens konstnärliga design.

Installationerna Helsinki Polytopes, som delvis är gratis, kommer att höras på oväntade platser. Antti Tolvi och Ensemblen Seam med Antti Auvinen och Kristian Äijö har skapat verket view som tar publiken till en annan verklighet på Vapaan Taiteen Tila. Tuuli Kanervas, Teemu Mastovaaras och Leo Lindroos akustiska ljudverk Machina ex naturae ser dagens ljus i Centralparken under Skogsbackavägens bro. Siiri Hänninens och Tara Valkonens intima verk Room 227 kan upplevas av maximalt två personer åt gången i ett garage i Helsingfors under ett besök som bokas på förhand.

Musica nova Helsinki arrangeras vartannat år och denna gång kommer vi att höra flera olika verk av årets residenskompositörer Lisa Streich och Simon Steen-Andersen samt av inspiratören till festivaltemat Polytopia, kompositören, arkitekten och matematikern Iannis Xenakis. I festivalens avslutningskonsert framför Radions symfoniorkester Xenakis verk Voile och Streichs verk Augenlider. I Musikhuset kommer vi även att höra urpremiären av Roope Mäenpääs beställningsverk Jamais vu och Maija Hynninens nya konsert Incandescense.

I öppningskonserten på festivalen spelar ensemblen NYKY vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi Liza Lims verk Extinction Events & Dawn Chorus som tar upp ekologiska frågor. Lims häftigt pulserande komposition har prisats för att tillhöra de nutida mästerverken. Den australiensiska kompositörens musik kommer att höras även på Zagros Ensembles konsert Focus on Liza Lim som även framförts tidigare.

På Uusinta Ensembles konsert Ilmakannel i Musikhuset blir det även två andra urpremiärer när vi förutom Lisa Streichs ASCHE och Simon Steen-Andersens verk Amid även får höra Mioko Yokoyamas nya beställningsverk och Benjamin Schweitzers Ilmakantele som har skrivits för Veli Kujala och Uusinta Ensemble. Utbildningsprogrammet i musikteknologi vid Konstuniversitetets Sibelius-Akademi framför Xenakis verk La Légende d’Eer samt Libero Mureddus doktorskonsert Joy Against the Machine.

Hietsu is Happening, som arrangeras redan för 18:e gången, fyller Sandudds paviljong med egenartat musikprogram som en del av Musica nova. Evenemanget kurateras av Mikko Innanen, Antti Lötjönen och Petri Kumela. Det utlovas bland annat improvisation samt spontan dikt och prosa när saxofonisten Mikko Innanen gästas av författaren Juha Rautio och sångaren Selma Savolainen. Lauri Supponens Tromba Marina får sin urpremiär under evenemanget Hietsu is Happening, och denna konsertinstallation för gitarr, kontrabas och liveelektronik har hämtat inspiration från renässansmålerier med Marias uppenbarelse.

Till de tidigare publicerade konserterna under Musica nova hör bland annat urpremiären för Between som Kaija Saariahos tidiga scenverk Study for Life är en del av, Eugene Birmans körverk State of the Union med stark samhällelig resonans samt biografkonserten South i samarbete med DocPoint och Savoy-teatern. Ytterligare information och upplysningar om biljetter till de hittills publicerade konserterna finns på musicanova.fi.

Alla konserter under festivalen planeras utifrån gällande publikbegränsningar och andra säkerhetsåtgärder med reservation för ändringar. En del av programmet kan även upplevas via radio och tv. De sista konserterna på festivalen publiceras i januari 2021.

Huvudarrangörerna för festivalen är Helsingfors festspel, Helsingfors stadsteater, Tapiola Sinfonietta, Finlands Nationalopera och -balett, Rundradion (Radions symfoniorkester) och Finlands tonsättare.


Bild: Touko Hujanen