Musica nova Helsinki flyttar till webben

Finlands största festival för nutida musik, Musica nova Helsinki, flyttar på grund av coronaläget huvudsakligen till webben och erbjuder ett exceptionellt omfattande konsertutbud 2–10 februari på bland annat Yles kanaler. Därtill kan ljudinstallationer upplevas i stadsmiljön under festivalen.

Begränsningarna för publikevenemang och sammankomster fortsätter i huvudstadsregionen och därför arrangeras Musica novas konserter 2–10 februari huvudsakligen som livesändningar på tv, webb och radio. På det sättet kan man uppleva den största delen av programmet från orkesterkonserter till kör- och ensembleverk som tidigare publicerats. Sändningskanalerna är Yle Teema, Arenan och Radio 1 samt Konstuniversitetets och orkestrarnas egna webbplattformar. Livesändningarna kan också hittas via evenemangets webbplats.

Musica nova Helsinki arrangeras vartannat år och denna gång kommer vi framför allt att höra verk av årets residenskompositörer Lisa Streich och Simon Steen-Andersen samt av inspiratören till festivaltemat Polytopia, kompositören, arkitekten och matematikern Iannis Xenakis. I programmet finns bland annat Steen-Andersens kultverk Black Box Music. Vi får även höra Run Time Error som får sin urpremiär under festivalen och som vävs samman med arkitekturen i Centrumbiblioteket Ode. I programmet finns även Streichs verk Augenlieder och Mantel och bland annat det sällan framförda verket La légende d’eer av Xenakis.

Utöver Run Time Error är det flera andra verk som får sin urpremiär under festivalen som till exempel Roope Mäenpääs beställningsverk Jamais vu och Lauri Supponens verk Tromba Marina som en del av evenemanget Hietsu is Happening. Musica novas program erbjuder även musik av bland andra Liza Lim och Eugene Birman.Utöver livesändningar, som för det mesta är gratis, arrangeras som planerat även vissa pop up-installationer i stadsmiljön. Verk ur projektet Helsinki Polytopes, som förenar unga kompositörer och arkitekter, kommer att höras på överraskande platser: ljudinstallationen MACHINA EX NATURAE kan upplevas i naturen i Centralparken och Room 227 av maximalt två personer åt gången i ett garage i Helsingfors som bokas på förhand. I Kulturbastun kommer det att upprättas ett musikrum där varje åhörare på sin tur kan dyka in i valfria verk av Iannis Xenakis.

Foto: Lisa Streich