Tuuli Lindeberg ny konstnärlig ledare för Musica nova

Sopranen Tuuli Lindeberg blir ny konstnärlig ledare för Finlands största festival för nutida musik Musica nova Helsinki efter dirigenten André de Ridder. Musica nova Helsinki, som ordnas vartannat år, avslutas i dag den 10 februari. Lindeberg planerar programmet för följande festival, som äger rum i början av 2023.

Lindeberg är en känd profil inom den inhemska konstmusiken som solist och kammarmusiker och från flera olika scenroller. Hon är känd som artist inom gammal och nutida musik men också som stilexpert och programplanerare. Under årens lopp har hon ofta samarbetat med kompositörer och uruppfört tiotals kompositioner och flera scenroller som skrivits för just hennes röst. Jämsides med sin aktiva artistkarriär undervisar Lindeberg vid Sibelius-Akademin i sång inom sina egna specialiteter.

“Jag är oändligt fascinerad av musikens förmåga att skapa tidlös, meningsfull och berörande växelverkan mellan konstnärerna och publiken. Just nu känns det trösterikt att rikta blicken mot framtiden då kulturlivet om ett par år förhoppningsvis återhämtat sig efter pandemin och vi konstnärer åter får dela den levande föreställningens magi med publiken”, säger Lindeberg.

“Jag har flitigt uppträtt med nutida musik och entusiastiskt talat för den, men jag är också en musiker och sångare som älskar uppträdandets retorik och drama- och textanalys. Även om jag har min bakgrund inom sången planerar jag inte att göra Musica nova till en vokalmusikfestival. Min grundsats är fortfarande att erbjuda publiken en heltäckande inhemsk översikt över aktuell nutida musik och stora utländska namn.”

André de Ridder har varit konstnärlig ledare för Musica nova under tre festivaler sedan 2017. ”Jag är mycket tacksam för att jag fått bygga upp tre fina festivaler tillsammans med musikgemenskapen i Helsingfors. Den festival som nu avslutas har varit speciell på många sätt. Den har utmanat oss att uppleva gemenskap på nya sätt och samtidigt accentuerat vikten av nutida musik och konst. Det är en glädje att få ge över till Tuuli Lindeberg, som jag känner som en passionerad förespråkare för nutida musik och som en strålande musiker. Jag ser fram emot att återvända till Musica nova i publiken”, säger de Ridder.

Musica nova Helsinki har pågått 2–10.2021 främst på webben, i tv och i radio. De flesta av konserterna kan ses också efter festivalperioden.

Huvudarrangörer är Helsingfors festspel, Helsingfors stadsorkester, Tapiola Sinfonietta, Finlands nationalopera och nationalbalett, Yle och Finlands tonsättare.