Musica nova Helsinki introducerar de aktuella fenomenen, verken och aktörerna inom nutida musik i Helsingfors i mars

Finlands största biennal för konstmusik Musica nova Helsinki ordnas på evenemangsställen och i konsertsalar i Helsingfors och Esbo den 1–12 mars. Denna gång har festivalen känslor och sinnen som tema, och festivalens konstnärliga direktör är Tuuli Lindeberg. På festivalprogrammet står bl.a. en konsert med ensemblen Klangforum Wien den 1 mars och flera uruppföranden.

Musica nova Helsinki för samman finländska och internationella aktörer, verk och produktioner på ett unikt sätt. Varje konsert och uppträdande på programmet år 2023 anknyter till temat känslor och sinnen (Emotions and Sensations), som inspirerats av festivalens konstnärliga direktör, sopranen Tuuli Lindberg.

”Jag är fascinerad av de individuella sätten att uppleva konst och levande musik, av kompositörens utgångspunkt jämfört med musikerns tolkning och lyssnarens upplevelse. Den paradoxala spänningen mellan musikerns rationella och tekniska förberedelser och den inlevelse med alla sinnen som sker under själva uppträdandet är också fängslande. Min uppfattning är att musiken talar till alla sinnen – den kan väcka visuella eller kroppsliga minnen, intuitiva associationer och emotionella reaktioner. På Musica nova år 2023 vill jag beundra detta mirakel i den nutida musikens kontext – växelverkan mellan konsten och det mänskliga i den nutida musikens kontext, individens perspektiv och upplevelse, och balansgången mellan intellektet, känslorna och sinnena”, summerar Lindeberg.

Musica nova Helsinki ordnas vartannat år. En av höjdpunkterna år 2023 är en konsert med österrikiska Klangforum Wien, som är en av de främsta centraleuropeiska ensemblerna inom nutida musik. Konserten ordnas i Sibelius-Akademins konsertsal på festivalens invigningsdag den 1 mars.

Festivalens residenstonsättare är den uppskattade och flerfaldigt prisbelönta italienska tonsättaren Clara Iannotta. På festivalprogrammet står flera verk som är karaktäristiska för kompositören och som studerar musiken och klingande material som en existentiell och fysisk upplevelse. En händelse som till och med har internationell betydelse är världsuruppförandet av Iannottas nya konsert where the dark earth bends på Helsingfors stadsorkesters konsert i Musikhuset den 3 mars. Dirigent är Janne Nisonen och som solister på trombon medverkar duon RAGE Thormbones, som består av Mattie Barber och Weston Olencki från USA.

Festivalen introducerar det stora namnet inom nutida musik i Centraleuropa Helmut Lachenmann, den brittiska sångaren Juliet Fraser, den tyske kompositören inom experimentell musik Alexander Schubert, som använder multimedia och interaktiva element i sina verk, samt Tomomi Adachi, som är en sång- och elektronikartist och tonsättare från Japan.

Musica nova presenterar också ett brett urval nutida musik från Finland: kompositörer, uruppföranden, ensembler och enskilda artister. På festivalprogrammet står även scenkonst och installationer.

Det program som offentliggörs i dag finns att läsa i sin helhet på festivalens webbplats.

Konsertbiljetter säljs i konsertställenas biljettförsäljningskanaler på adresserna ticketmaster.fi och lippu.fi. Biljetter från 0 till 48 €. Festivalprogrammet kompletteras i början av 2023 bl.a. med talprogram. Festivalens huvudarrangörer är Helsingfors festspel, Helsingfors stadsorkester, Tapiola Sinfonietta, Finlands nationalopera och -balett, Rundradion (Radions symfoniorkester) och Finlands Tonsättare.

Bild: Klangforum Wien / Tina Herzl