Musica nova Helsinki, Finlands största festival för modern musik, börjar i dag

Festivalen Musica nova bjuder Helsingfors på nästan 40 konserter, föreställningar och diskussioner med de mest aktuella internationella namnen inom den moderna musiken, skapar tillfällen för branschaktörer att nätverka och presenterar den livskraftiga verksamheten inom modern musik i Finland. Festivalen börjar i dag och pågår fram till den 12 mars.

Temat för biennalen är den här gången Känslor och sinnen (Emotions and Sensations), och en av höjdpunkterna är Klangforum Wien, som Helsingfors festspel tagit till festivalen för en konsert i Sibelius-Akademins konsertsal på öppningsdagen den 1 mars. Den österrikiska orkestern framför bland annat verket a stir among the stars av Musica novas residenskompositör, italienska Clara Iannotta. Världspremiären för Iannottas nya konsertverk where the dark earth bends på Helsingfors stadsorkesters konsert i Musikhuset den 3 mars är en stor händelse även i internationell skala.

En av den europeiska konstmusikens viktigaste nu levande kompositörer, tyska Helmut Lachenmann, besöker Helsingfors bland annat för ett pedagogiskt samarbete med Konstuniversitetets Sibelius-Akademi, där studerandeorkestern NYKY Ensemble och medlemmarna i Klangforum Wien för första gången i Finland framför verket Concertini, som hör till Lachenmanns viktigaste kompositioner under 2000-talet. Publiken kan höra Lachenmanns tankar på en föreläsning i intervjuformat den 9 mars i Musikhusets Black Box som en del av föreläsningsserien Musik i vår tid.

Musica nova möjliggör också Finlandsbesök av den brittiska sångaren Juliet Fraser, den tyska kompositören Alexander Schubert som tar in multimedia och interaktiva element i sin experimentella musik samt den japanska performancekonstnären och kompositören Tomomi Adachi. Den ansedda brittiska sopranen Juliet Fraser tar sig an festivalens tema med sin solokonsert Wave Songs i Kalliosali den 9 mars. I Alexander Schuberts installation Unity Switch får publiken använda VR-glasögon för att se världen genom andra människors ögon den 9–10 mars i Aalto-universitetets lokaler i Esbo. Tomomi Adachi uppträder på Hietsu is Happening den 11 mars.

Musica nova bjuder alla som är intresserade av konstmusik på en unik översikt över aktörernas utbud på det fria fältet inom modern musik i södra Finland. Förutom kollektivet Hietsu is Happening uppträder också Avanti, CHANGEnsemble, defunensemble, Earth Ears Ensemble, EMO Ensemble, Helsingfors kammarkör, Kamus-kvartetten, Finländska kammaroperan, Superpluck, Uusinta Ensemble och Zagros Ensemble.

”Jag förväntar mig intressanta och överraskande möten med levande musik, inspirerande samtal och stimulerande festivalvimmel. Jag hoppas att alla häpnar, njuter, förundrar sig, grips eller stannar upp, var och på sitt eget sätt, och nyfiket hänger sig åt alla levande uppträdanden”, säger Musica novas konstnärliga ledare Tuuli Lindeberg.

Bild: Klangforum Wien / Tina Herzl