Keskusteluja Musica nova Helsinki -festivaalilla

Tervetuloa seuraamaan Musica nova Helsinki -festivaalin keskustelutilaisuuksia! Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

Aikamme musiikin luentosarja: Clara Ianotta

Musiikkitalo, Auditorio
to 2.3.2023 klo 13.15–14.45

Musican nova Helsingin residenssisäveltäjä on arvostettu ja lukuisilla palkinnoilla meritoitu italialainen Clara Iannotta. Iannotan musiikkia ja soivaa materiaalia eksistentiaalisena ja fyysisenä kokemuksena tutkailevia teoksia kuullaan festivaalilla useassa konsertissa, mm. HKO:n 3.3. konsertissa kuullaan uuden konserttoteoksen where the dark earth bends maailman kantaesitys. Mitä tunteita säveltäjyys tässä ajassa ja maailmassa herättää Iannottassa? Säveltäjään ja hänen ajatuksiinsa pääsee tutustumaan myös festivaalin puheohjelmassa osana Taideyliopiston Sibelius-Akatemian Aikamme musiikkia -luentosarjaa. Iannotta työskentelee tällä hetkellä Berliinissä ja toimii myös kuraattorina.

Paneelikeskustelu: Sustaining – and sustainable – collaboration and co-operation in new music

Musiikin Sataman Meripaviljonki
to 2.3.2023 klo 16.00

Music Finland kutsuu Musica nova Helsinki -festivaalin yhteydessä 1.–4.3.2023 Suomeen viisi nykymusiikin ammattilaista muualta Euroopasta verkostoitumaan ja tutustumaan suomalaiseen musiikkiin.

Ammattilaisvieraat osallistuvat torstaina 2.3. klo 16.00 Musiikin Sataman Meripaviljongissa (Keilasatama 2 A, Espoo) paneelikeskusteluun, jossa pohditaan ilmaston ja ympäristön kannalta kestäviä tapoja kansainväliselle yhteistyölle nykymusiikin kentällä. Keskustelua seuraamaan ovat tervetulleet taidemusiikin ammattilaiset ja muut asiasta kiinnostuneet.

Tapiola Sinfonietta: Jälkiä ajassa -konsertin säveltäjäkeskustelu

Espoon kulttuurikeskus, Tapiola-sali
to 2.3.2023 klo 18.00

Tapiola Sinfoniettan konsertin teemana on aika ja ajattomuus. Sauli Zinovjev on uusromantiikkaa sivuavissa konsertoissaan vapauttanut tyylit ja mielikuvituksen. Kerrotaanko uudessa Kaksoiskonsertossa kaikki kahdella? Ennen konserttia säveltäjäkeskustelussa Sauli Zinovjev.

Helsingin kaupunginorkesterin konserttietkot

Musiikkitalo, Konserttisali
pe 3.3.2023 klo 18.15-18.45

Musica novan taiteellinen johtaja Tuuli Lindeberg haastattelee Helsingin kaupunginorkesterin konsertin säveltäjiä.

Denis & Katya:

Alminsalin lämpiö
ke 8.3. klo 18–19

Alminsalin lämpiössä järjestetään keskustelutilaisuus Denis & Katyan säveltäjän Philip Venablesin, ohjaaja Johanna Freundlichin ja Musica nova Helsinki -festivaalin taiteellisen johtajan Tuuli Lindebergin kanssa.

Aikamme musiikin luentosarja: Helmut Lachenmann

Musiikitalo, Black Box
to 9.3.2023 klo 14.00

Jo vuosikymmenten ajan Helmut Lachenmann on ollut yksi nykymusiikin merkittävimmistä vaikuttajista ja esikuvista maailmalla. Myös Suomessa hänen esteettinen perintönsä on ilmeinen.

Lachenmann lähestyy musiikkia soitinlähtöisesti materiaalin kautta. Hän on käyttänyt omasta musiikistaan termiä musique concrète instrumentale,jolla hän tarkoittaa soittimin toteutettua konkreettista ääntä, hälyä.

Millaisia ajatuksia 87-vuotiaalla säveltäjällä on tänään?

Musica novan säveltäjävierasta Helmut Lachenmannia haastattelee säveltäjä Jarkko Hartikainen.

Tun­ne or­kes­te­ri­si: Tun­teet, ais­tit ja ke­hol­li­suus – NYT!

Musiikkitalo, Paavo-sali
to 9.3.2023 klo 16.30–18.00

Tunne orkesterisi -luentosarja on osa Musiikkitalon KUULE! -yleisötyöohjelmaa.

Vieraina Musica nova -festivaalin taiteellinen johtaja, sopraano Tuuli Lindeberg sekä nykymusiikkifestivaalin nuoret säveltäjävieraat Ville KomppaCecilia Damström ja Lauri Supponen.

Paneelikeskustelu: Miten sävellystilaukset syntyvät?

Musiikkitalo, Terassilämpiö
pe 10.3.2023 klo 16.00–17.30

Teoston ja Musica novan järjestämässä tilaisuudessa keskustellaan siitä, miten nykytaidemusiikin tilaussävellykset syntyvät. Millaisen prosessin kautta kantaesityksiä tilataan ja miten tilaukset rahoitetaan? Mikä on suurten orkesteri-instituutioiden ja pienten vapaan kentän toimijoiden rooli sävellystilauksissa?

Keskustelemassa ovat Radion sinfoniaorkesterin intendentti Tuula Sarotie, Zagros Ensemblen puheenjohtaja ja taiteellinen johtaja Petri Komulainen, muusikko Petri Kumela ja säveltäjä Riikka Talvitie.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy. Kahvitarjoilujen mitoittamiseksi toivomme ennakkoilmoittautumista tämän linkin kautta. Tilaisuuteen voi osallistua myös ilmoittautumatta.

Radion sinfoniaorkesteri: Uusi teos!

Musiikkitalo, Alalämpiö
pe 10.3.2023 klo 18.00

Säveltäjä Sampo Haapamäki ja solisti ja Musica nova Helsinki -festivaalin taiteellinen johtaja Tuuli Lindeberg keskustelevat kantaesitettävästä teoksesta toimittaja Eva Tigerstedtin johdolla.”

Uusinta Ensemble: Honeymoons & Bad Dreams -säveltäjäkeskustelu

Musiikkitalo, Paavo-sali
la 11.3.2023 klo 18.15–18.45

Ennen konserttia säveltäjäkeskustelu. Sebastian Hillin ja Tiina Myllärisen kanssa keskustelee Musica novan taiteellinen johtaja Tuuli Lindeberg.

Kuva: Helmut Lachenmann / Marion Kalter, Bridgeman Images